• Viktor Lundstedt, butikschef, och Fredrik Wastesson, ägare till Husby säteri, visar en jägarjacka från Nya Zeeland. Säteriet har nyligen öppnat en jaktbutik med ett sortiment som skiljer sig en del från andra butiker. Foto: Leif Larsson
  • Ett lite axplock av de vapen som finns i den nya butiken. Foto: Leif Larsson
  • Sådana här västar med kevlar som material skyddar hundar mot vildsvinsattacker. Foto: Leif Larsson

Udda jaktbutik på säteriet

En jaktbutik har öppnat på Husby säteri, strax öster om Söderköping. – Här köper man inte bara bössan utan hela konceptet, klargör butikschefen Viktor Lundstedt.

Ägarna Fredrik och Iréne Wastesson har drivit säteriet i ett par år och redan är flera verksamheter i gång. Konferenser, weekendpaket, bröllop, jakter på egen mark, event av olika slag kompletteras nu med en jaktbutik.

– Butiken har en personlig prägel och är annorlunda än andra. Vi har ett sortiment som skiljer sig och det är inte låst som hos butikskedjor. Vi har allt för jägare, från nybörjare till kräsna. Och om en kund vill ha något speciellt sa kan vi beställa det, säger Fredrik Wastesson.

– Vi har Per Morbergs jaktkollektion, den går annars bara att köpa i Stockholmsområdet, exemplifierar butikschefen som ett av de udda inslagen.

Hunden skyddas

I utbudet finns förstås det mesta som en jägare kan behöva. Allt från kläder, stövlar, knivar, alla typer av skjutvapen, vapenskåp, radioapparater till skyddsvästar för hundar mot vildsvinsattacker.

– Hit kan jägaren ta med hunden och så tar vi mått på den så att västen passar. Många väljer numera att ha sådana här västar, påpekar Viktor Lundstedt.

– En vanlig jakthelg skadas fem-sex hundar av vildsvin. Västen är en bra försäkring mot skador, inskjuter Fredrik Wastesson.

Även när det gäller vapenköpet har butiken lite extra service, det händer mer än att pengar och vapen byter ägare.

– Man kan i lugn och ro skjuta in vapnet här hos oss och få det monterat på plats. Vi anpassar till personen och man kan exempelvis få kolven höjd och förlängd. Det går att utrusta vapnet med en ljuddämpare som både tar bort ljud och dämpar rekylen med 40 procent, förklarar Viktor.

När tidningen hälsar på har butiken varit öppen i en dryg vecka. Hittills har det gått bra.

– Till invigningen på en lördag bjöd vi in 80 personer och totalt kom omkring 100. Dagen därpå kom cirka 50 personer. Varje dag har vi haft kunder. Första veckan sålde vi fyra kulvapen och en hel del annan utrustning, berättar säteriägaren.

Mer kläder önskas

Både Fredrik och Viktor är jägare och jaktintresset syns på väggarna i säteriet där det hänger massor av sällsynta troféer som till exempel gnu. Fredrik var för några månader sedan i Zimbabwe och nedlade sitt största djur någonsin.

– Det var en flodhäst på 2,5 ton. Jag sköt också en giraff.

På säteriets 650 hektar anordnas också jakter. Bytet kan vara älg, rådjur, dovhjort, kronhjort, vildsvin och mufflonfår.

– Vi hoppas kunna arrendera mer mark och utöka jaktområdet, upplyser Fredrik.

I säteriets jaktutbud ingår också temakvällar av olika slag. Hundtränare föreläser, vildsvin dryftas och jakthistorier berättas. Även intensivkurser i jägarexamen står ibland på programmet.

Både Fredrik och Viktor är nöjda med hur butiken ser ut och vad den innehåller. Men ett önskemål finns.

– Vi vill ha mer kläder, både vad gäller märken och typer av kläder. Gärna sådant som inte finns någon annanstans, avrundar Fredrik Wastesson, jägare med egen jaktbutik.