• På Tyngdlyftningsklubben vid Sporthallen i Norrköping lyfter de tungt. Foto: Max Elofsson
  • På klubben har de alltid fin gemenskap. Foto: Max Elofsson

Tyngdlyftning har fått ett lyft

Sporten tyngdlyftning har fått ett lyft på sistone. Det märks hos Norrköpings Atletklubb.

– Hos oss har antalet medlemmar som tävlar fördubblats under de två-tre senaste åren, upplyser Rami Naamani, ordförande, tränare och aktiv lyftare i klubben.

Norrköpings Atletklubb bildades 1954 på klassiska Café Broadway. I dag har föreningen cirka 100 medlemmar och allt fler hittar till tyngdlyftningssporten. Inte minst damsidan har ett uppsving.

– I Sverige har antalet kvinnor som tävlar ökat rejält. Man har exempelvis tvingats höja kvalgränsen till SM, påpekar Rami.

SM-brons

Även i Norrköpingsklubben är damerna på gång. Det syntes under SM-veckan i somras då två tjejer i klubben tog SM-brons, Matilda Ågren i +75 kilo och Linn Fridström i 53 kilo.

– Matilda är nog klubbens bästa lyftare. Hon har enorm potential, berömmer Rami.

Själv är han rankad bland de 100 bästa i Sverige och har ett tävlingsrekord på 110 kilo i ryck och 124 kilo i stöt.

– Jag är inte så bra som jag vill vara men hoppas kunna kvala in till SM, det är målet. Men då måste jag öka mina resultat med 20 kilo, förtäljer han.

Gammal sport

Det går dock bra för lyftarna i klubben. Under 2016 fyllde man sina seniorlag, de fem herrarna hängde kvar i division 1, andradivisionen i Sverige. Damerna har gått framåt mycket, slagit flera klubbrekord och laget med fyra damer avancerade under 2016 från division 3 till division 2.

Rami Naamani pekar på ett par skäl till varför tyngdlyftning åter är i ropet.

– Crossfit är populärt och många har den vägen kommit till tyngdlyftningen. Dessutom är tyngdlyftning en gammal sport som sedan länge är beprövad och det är naturligt att folk hittar dit igen, förklarar han och tillägger:

– Det är bästa träningsformen för att bli snabb, stark och explosiv. Nästan alla sporter tar hjälp av tyngdlyftning i sin träning och till exempel friidrottare inser att det är en bra del i träningen och jag vet en del friidrottare som gått över helt till tyngdlyftning.

Johan Paldanius, huvudtränare i klubben och med decennier av rutin från tyngdlyftning, framhåller också tyngdlyftningen som träningsmetod.

– Det är en sport där man tränar hela kroppen och när man lyfter så används nästan alla muskler. Det är en komplett träningsform.

Fler ungdomar

I tyngdlyftning krävs att man är minst tolv år för att börja tävla och klubben vill gärna rekrytera fler ungdomar.

– Nyligen har fyra personer till i klubben utbildat sig till steg 1-instruktörer och nu ska vi kunna utöka ungdomsverksamheten. Det är målsättningen, klargör Rami och Johan.

Norrköpings Atletklubb har länge haft passande lokaler i Centralbadet men en nyckelfråga stör.

– Förr visade vi medlemskort och fick låna en nyckel i kaféet. Men nu har vi tio taggar och en kod och eftersom vi är 100 medlemmar så blir det problem för många när de ska in och träna. Den här frågan har vi högt på dagordningen och hoppas att det blir en lösning snart, fastslår Johan Paldanius och förklarar varför man ska gå med i Norrköpings Atletklubb.

– Det är en liten förening där alla känner varandra och vi har en fin gemenskap. Och så har det alltid varit.