• Carola Ehreneng och Marlen Ehreneng har tagit över tvätteriet sedan 1 maj i år. Foto: Max Elofsson
  • Totalt har de fyra tvättmaskiner och två torktumlare. Foto: Max Elofsson

Tvättstuga med en twist

På Trädgårdsgatan i centrala Norrköping ligger Ehrenengs Tvätt & Present. Tvätteriet som har anor sedan 1950-talet säljer numera också unika presenter.

Sedan 1 maj har Carola Ehreneng och Marlen Ehreneng tagit över tvätteriet och startat om. Från början var namnet Lilla Tvättstugan som har legat i samma lokaler sedan 1954. Det var Marlen som kom på idén att de borde köpa upp det och driva det själva. Carola nappade på idén direkt och båda kände, att miljöombyte från deras tidigare jobb, vore skönt. Än så länge är de båda tjänstlediga från sina tidigare jobb men räknar med att fortsätta driva Ehrenengs Tvätt & Present framöver.

Kändes spännande

– Det var en bekant till oss som ville sälja och vi båda ville göra något annat. Vi har insett att de är väldigt roligt att driva eget, säger Marlen Ehreneng.

Carola hade förut ett väldigt tungt och rörligt jobb och Marlens var alldeles för stillasittande tyckte de. Att börja om på det här viset tyckte de kändes spännande och utmanande. De båda ser en fördel med att driva det tillsammans och ta hjälp av varandra.

– Vi älskar den här lokalen och det är ett område som är på tillväxt tror vi, säger Carola Ehreneng.

Presenter

I dag är det för det mest företag som lämnar in sina kläder hos dem. Men de säger också att det ibland dyker upp folk som bara lämnar in hela sin tvättkorg och ber att få allt tvättat. De samarbetar med flera hotell i Norrköping så att gäster lämnar sin tvätt till dem. Framför allt blir det mer långvariga gäster.

Det nya som har tillkommit sedan Carola och Marlen tog över är att de inte bara tillhandahåller kundernas smutskläder, nu säljer de även speciella presentkorgar.

– Tanken är att kunderna ska ta det medan de är här. Att de ser någon av våra fina presentkorgar och tänker att det skulle jag kunna ge bort i födelsedagspresent till exempel, säger Carola.

Även om tvättandet är själva hjärtat i företaget så vill de öka säljandet av presenter. Framöver hoppas de att det fortsätter vara en bra mix av företag och privatpersoner som blir deras kunder.