• Med bara ett par knapptryck bokas tvätten som sedan hämtas och lämnas vid dörren. Paret Darija Tifnicevic och Dejen Knizevic ligger bakom nya företaget Tvättklart. Foto: Kajsa Nilsson
  • När Darija jobbade i New York tittade kollegorna frågade på henne när hon sa att hon skulle hem och tvätta. Där lämnar nämligen alla bort tvätten. Foto: Kajsa Nilsson

Tvättäkta idé från Norrköping

- De hämtar tvätt på beställning

Paret Darija Tifnicevic och Dejen Knezevic inspirerades av lättillgängligheten i New York och startar företaget Tvättklart hemma i Östergötland.

De hämtar och lämnar tvätt till privatpersoner i hela Östergötland och använder ett lokalt tvätteri i Norrköping.

– När jag jobbade i New York tittade kollegorna frågande på mig när jag sa att jag skulle hem och tvätta. Alla lämnar bort sin tvätt. När jag skyllde på att jag faktiskt bodde ute i New Jersey kontrade de med att man gör så även där, berättar Darija.

Länge velat starta

De har länge velat starta något tillsammans och sedan i höstas har de arbetat med att bygga upp Tvättklart. Nu har de precis kommit igång.

– Vi var redan från början inställda på att starta någon form av tjänst. Det var när vi själva tröttnat på att vi hela tiden sköt upp tvätten som vi började skissa på grunden till företaget. Vi vred och vände på idéer och tankar och kom till slut fram till vad vi skulle göra, säger Dejen.

– Efter att ha gjort en del efterforskning visade det sig att många fler väljer att ha städhjälp i dag än för fem-tio år sedan. Genom en marknadsundersökning kollade vi av läget och det visade sig att många är beredda att lägga pengar på att slippa tvätta, förklarar Darija.

Många stänger fem

Många tvätterier i Norrköping stänger klockan fem på eftermiddagen och då kan det bli svårt för heltidsanställda att hinna hämta och lämna sin tvätt.

– Vi vill att det ska vara så smidigt som möjligt för kunden och därför finns det bara två steg – ner i påsen och öppna dörren, säger Dejen och tillägger att kunden fortfarande måste vara medveten om vad som läggs i påsen. Det går att beställa tvätt per kilo eller styckvis.

Nytt för Sverige

I deras form finns inte tjänsten i Sverige, åtminstone inte om man får tro Darija och Dejen. Konkurrensen är tvätterierna själva, men de tar ofta ut en distributionsavgift.

– Vi går mer och mer mot ett tjänstesamhälle och jag tror att det kommer bli mer naturligt att köpa tjänster som underlättar i vardagen, avslutar Dejen.