• Alla andraårselever på turism- och eventprogrammet på plats i Italien. Therese Retzman

Två veckor i Italien - på skoltid

Eleverna på turism- och eventprogrammet på De Geergymnasiet var nyligen på praktik på en hotellanläggning i Italien. Tack vare pengar från Universitets- och högskolerådet kunde resan genomföras.
Alla elever i utbildningens andra årskurs fick nyligen åka på en gemensam resa till Italien. Målet var en hotellanläggning i La Serra där de praktiserade sina kunskaper i servicebranschen. Eleverna delades upp i arbetslag och fick arbeta med dag- och kvällsunderhållning, reception, vaktmästeri, restaurang, bar och städning. Tilda Franzén, Marcus Nilsson och Merima Radic är tre av klasskompisarna som åkte med på resan och de berättar om sina erfarenheter för Norrköpings-Magazinet.
– Vi hade inte förberett inför jobbet utan snarare inför resan. Vi upplever att servicebranschen är strängare och mer noggrann i Sverige än vad den är i Italien. I Italien var det lugnare och vi hann också sola och bada en del, berättar Merima Radic som drömmer om att i framtiden arbeta med juridik eller på ett lyxhotell.

Guide i Rom


Eleverna hann dessutom uppleva mycket italiensk kultur. De besökte bland annat Rom och Vatikanstaten och alla elever fick varsin sevärdhet att guida. Med en historieuppgift om Pompeji kom även andra skolämnen med på resan.
Tilda Franzén är säker på att det är inom turistbranschen hon vill arbeta. När skolan är slut ska hon söka sig utomlands för att bli au pair och senare läsa vidare till eventkoordinator. Marcus Nilsson är också nyfiken på att arbeta utomlands även om han senare ska bli lokförare.
– Det var coolt att få känna på hur det är att jobba utomlands. Jag kan tänka mig att bli guide, säger han.

Får jobb


De Geergymnasiet är den enda skolan som erbjuder programmet i närheten. Förutom flera turist- och eventkurser har eleverna många veckor praktik och kommer under tredje året starta UF-företag. Utbildningen startade 2011 och är yrkesförberedande. Hittills har två kullar tagit studenten.
– Många jobbar några år i turistbranschen efter utbildningen, berättar läraren Maria Norgren som följde med ungdomarna till Italien. Hon vet flera elever som fått jobb efter studenten.