• The Chocolate Block. Foto: Tommy Pettersson

Två olika vinvärldar

Vinvärlden har länge delats in i "Gamla världen" och "Nya världen". Gamla världen innefattar vinvärlden i Europa och de länder som var först med att producera vin (från romerska tiden).

I vissa länder från den gamla världen, så som Italien, Spanien och Frankrike framställer vinproducenterna fortfarande viner med på det klassiska och traditionella sättet som man har gjort i flera generationer. Vinerna som producerats i den gamla världen är ofta komplexa, eleganta, sträva och med mycket syra.

Ny värld öppnar sig

De sista decennierna har en "ny värld" öppnat sig för vinentusiaster, då man har möjlighet att njuta av viner som kommer från länder som USA, Argentina, Nya Zeeland och Australien.

I dessa länder har man producerat vin länge och i vissa av dem har man producerat vin med mycket inspiration från den "gamla världen" eftersom de europeiska kolonisatörer tog med sig sin mat- och vinkultur. Kolonisatörerna planterade vinrankor med europeiskt ursprung och här har vinrankorna hittat sin "terroir ".

I början producerade man framförallt vin i kvantitet och inte så många "fina" viner som de vi känner till nu. Men i modern tid har flera vinproducenter från den "nya världen" vågat att experimentera fram nya produktions- och lagringsmetoder och tack vare det har stora viner fötts, som ibland är på samma nivå (vissa viner är till och med bättre) som den gamla kontinentens viner.

Sydafrika

En av de nationer som under de senaste åren utvecklats i vinvärlden är Sydafrika. Vinproducenterna har verkligen satsat i Sydafrika och vågat väldigt mycket vad gäller vinproduktion. Här har man till och med skapat sin egen blå druva, "Pinotage", som är en korsning av druvsorterna Pinot Noir och Cinsault. Dessa druvsorter kommer ursprungligen från Frankrike. Framförallt i Sydafrika odlas och produceras viner med fransk inspiration.

Här producerar man olika typer av viner, men det är tack vare de röda vinerna som Sydafrika blivit känt för sina viner. Numera är Sydafrika faktiskt på sjunde plats i världen när det gäller produktion av vin.

Ett av mina röda favoritviner från Sydafrika är "The Chocolate Block". Vinproducenten Boekenhoutskloof producerar vinet genom att blanda druvsorterna Syrah, Grenache Noir, Cabernet Sauvignon, Cinsault och Viognier (som är en gröna druva). Alla druvsorter bidrar, med deras unika egenskaper, till att skapa ett fantastiskt fylligt och mustigt vin. Vinet har en djup blåröd färg och en fantastisk aromatisk doft. Det är kryddigt och fruktigt, man känner mycket svartpeppar, björnbär, mörk choklad och det har mycket vaniljdoft. Vaniljdoften grundas i vinet när det lagras på franska ekfat. I smaken är vinet fylligt med en bra balans. En bra balans i vinet innebär att alkohol, syra, sötma och tanniner harmonierar och inget sticker ut i smaken.

Tänd på grillen, vinet passar perfekt till sommarens grillmåltider!

Salute!

Carmelo Leone