• Här görs det tummen upp för höstens maratonlopp inne i Norrköping. Nina Svenman är vd på Östgötamaran som arrangerar och företagaren Lasse Fredrikson är medarrangör. De står här i industrilandskapet där loppet ska gå. Foto: Leif Larsson
  • Lasse Fredrikson och Nina Svenman berättar att det blir en mix av maratonlopp och kulturnatt i Norrköping 29 september. Löparna får bland annat springa vid vatten och här i industrilandskapet. Foto: Leif Larsson

Tummen upp för maraton i Norrköping

I år arrangeras det åter ett maratonlopp i Östergötland. Denna gång blir det ett stadslopp i Norrköping. – Sträckningen blir sådan att publiken kommer att kunna se löparna flera gånger och samtidigt får de som springer en kick av att åskådarna står nära och hejar, förtäljer Nina Svenman, vd på arrangerande Östgötamaran.

För några decennier sedan anordnades maratonlopp i Östergötland och 2015 sprangs det mellan städerna Norrköping och Linköping. Efter tre års uppehåll är det dags igen för ett lopp över 42 195 meter. Nina Svenman, Linköping, och företagaren och medarrangören Lasse Fredrikson, Norrköping, inspirerades till årets lopp på Island.

– Lasse och jag var i Reykjavik i somras och sprang maraton och samma dag arrangerades där en kulturafton. Det var en lyckad kombination. Vi ville då ordna något liknande i Norrköping och maratonloppet går nu den 29 september, samma dag som kulturnatten, redogör Nina.

Kultur och idrott flätas således ihop och den fysiska delen har flera trådar. Både elit och motionär och alla åldrar ska kunna delta.

– Förutom maratonloppet så kan man springa en halvmara, en mil och för de allra minsta barnen blir det en sträcka på några hundra meter, upplyser Nina.

Dessutom kan familjer, kompis- och företagsgäng eller andra konstellationer springa en maratonstafett.

– Fyra personer delar på att springa de 4,2 milen. Sträckorna blir olika långa, en del kanske vill springa lite längre och för andra kan det räcka med fem-sex kilometer, förklarar Lasse.

Ofta i stan

I skrivande stund är inte sträckningen för maratonloppet klar. En del är dock fastslaget.

– Vi har skissat på flera looper så att löparna kommer in i centrala delar flera gånger. Man ska springa vid vatten och i industrilandskapet och andra tänkbara platser är Himmelstalund, hamnområdet, Ingelsta och Lindö. Det krävs en del för att få ihop fyra mil. I slutet på januari ska banan vara klar i stora drag och sedan kan det bli små justeringar, berättar Lasse Fredrikson.

Nina fastslår att arrangemanget är olikt andra maratonlopp eftersom det är flera distanser och inte minst för att det går samtidigt som kulturnatten, en höjdpunkt i Norrköping med hundratals aktiviteter som lockar tiotusentals människor.

– Det blir mer av en publikfest och något kul för hela familjen. Man kan springa först och sedan uppleva ett stort kulturutbud på kvällen. Det här är enda maran i Östergötland och det roligt att kunna erbjuda något för både kropp och själ.

1000 är målet

Östgötamaran arrangerar och för den nödvändiga sanktionen står Linköpingsbaserade idrottsklubben Nocout. Omkring 200 funktionärer krävs och så behövs förstås deltagare.

– Ett par hundra ska det väl bli, säger Nina försiktigt underdrivet.

Lasse skrattar till och fyller i:

– Nej, nej, minst 1 000 ska det bli totalt. Senaste maran 2015 var det 932 deltagare, det ska vi bräcka nu.

Maratonloppet är tänkt att återkomma framöver men inte nödvändigtvis i Norrköping.

– Den heter Östgötamaran och kan kanske gå i Linköping nästa gång. Ett av målen med arrangemanget är att knyta ihop Norrköping och Linköping, både idrottsligt och kulturellt, avrundar Nina Svenman.