• Den omdebatterade Tullhusbron har tagit hem ett pris.

Tullhusbron vann pris

Nybyggda Friends Arena i Solna hade inte en chans. Istället tog Tullhusbron i Norrköping hem vinsten av Stålbyggnadspriset.

Vartannat år delar Stålbyggnadsinstitutet ut pris för ett byggnadsverk som på ett nytt och arkitektoniskt tilltalande sätt använder stål i konstruktionen. I år var två byggnadsverk från Norrköping nominerade, bron vid universitetet och Tullhusbron. Men det blev alltså den sistnämnda som rodde hem vinsten.

Siktade mot stjärnorna

I motiveringen kan man bland annat läsa:

”I en enda slank form svingar sig Tullhusbron från kajkanten i norr till den grönskande Strömsholmen i söder (...). Varje mått, varje vinkel, varje möte mellan två plåtar är långt drivet i sin förenkling och framhäver den hela formens elegans, vilket imponerar i ett kommunalt anläggningsprojekt.”

Arkitekt Erik Andersson gläder sig åt både motiveringen och vinsten.

-Det var en del hinder på vägen, men det är det alltid i byggprojekt. På den här platsen i Norrköping ville vi ha en bro i världsklass och vi siktade mot stjärnorna, samtidigt räknade vi med att det skulle göras förändringar på vägen. Det är fantastiskt att nu kunna ta emot pris för Tullhusbron, säger han.

Therese Ekstrand

therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se