• Susanne M Wahlqvist, informationsdesigner i Norrköping, visar lite av de nya färgerna som är trendiga i textilier och möbler. Foto: Leif Larsson.
  • Det här pausrummet hos SCB formgav Susanne M Wahlqvist och kompanjonen Helena Jansson. Rummet blev i verkligheten precis som denna visualiserade förlaga. Foto: Leif Larsson.

Trendigt med stilblandningar och det enkla

Tillbaka till gedigna och enkla möbler. Stilblandningar där framförallt trä möter andra material. Två trender inom inredning som Susanne M Wahlqvist, informationsdesigner i Norrköping, kan berätta om.

Susanne driver företaget Gaida Inredningsprojektering tillsammans med kompanjonen Helena Jansson. Susanne finns i Norrköping, Helena i Örebro. De har tillsammans 25 års erfarenhet i branschen, bred utbildning i sitt yrke och mycket entreprenörskap i botten. Som företagsnamnet antyder så guidar de kunderna, främst företag, när de vill ändra sina miljöer.

– Vi hjälper dem med layout, färgsättning, inredning, upplyser Susanne.

Kunderna är alltså oftast företag men finns även i det offentliga och i privatbostäder. När kunden klargjort sitt behov arbetar Susanne och Helena fram ett koncept som de visualiserar för att ge en bild av idén och göra den lättare att ta ställning till.

– Vi projekterar allt från ombyggnation till hur en logotyp ska hänga i entrén. Vi väljer exempelvis möbler, textilier, armaturer. Vi har en bredd fast vi bara är två, berättar Susanne.

Två trender

Hon redogör om två aktuella trender inom inredning. Den första handlar om enkelhet och tillbaka till det gamla.

– Länge gällde blankt, vitt och stilistiskt. Nu är det mer av rena träytor och önskan om att se hur möbler är ihopsatta. Träslag som bambu och rotting kommer allt mer liksom pastellfärger med svärta i, borta är det babyblå. Människor vill ha gedigna material som håller över tid och man tänker mer miljömässigt i dag, påpekar Susanne.

En annan växande trend är att olika epoker möts, en slags stilblandning. Trä är flitigt med i de fungerande krockarna. Det kan också vara porslin, stål, plast gummi, mässing och andra material som tillsammans bildar en produkt. Susanne visar bland annat en bild på ett bord i läder, mässing och corian.

– Det är många olika möten. Det kan vara matt mot blankt, ruffigt mot nytt. Både nya och gamla trender möts. I dessa möten händer det att form ibland går före funktion.

Illrött vattenlås

Mustiga, lite mörkare färger är inne i både textilier och möbler. Inte heller kök och badrum kommer undan den nya färgeran.

– I badrum blir starka färger allt vanligare. Jag har sett illröda vattenlås och även golvbrunnar och kranar får färg. I kök ersätts det vita till en del av svagt grönt och svagt blått.

Inredningstrender slår igenom först inom offentliga miljöer och förr släpade privatmarknaden efter med några år. Numera skiljer inte så mycket i tid tack vare bloggar i ämnet och att privatkunderna kommer närmare producenterna via internet. Nya trender föds frekvent i Sverige, Danmark, Finland och Italien. Det är vanligt att det dröjer ett par år innan något nytt är på gång.

– Hastigheten är densamma som förr men nu är trenderna ofta en vidareutveckling av det som redan finns. Inredningstrenderna hänger också ihop med vad som händer i modebranschen, förklarar Susanne.

Spännande jobb

Hon tycker jobbet är roligt, intressant och spännande.

– Man stöter ständigt på nya behov och nya organisationer. Arbetet har handlat om allt från att göra om ett lager i ett bryggeri till en gammal banklokal från sekelskiftet, förtäljer informationsdesignern.

Framöver ska företaget bli mer synligt i Norrköping än tidigare och funderar på att skaffa större lokaler.

– Helst skulle jag vilja ha något i industrilandskapet, avrundar Susanne M Wahlqvist.