• Treåriga Joline visar hur det går till att vispa. Hon leker varje dag i sitt fina och fyndiga kök som hennes farfar Eyvind byggt. Foto: Leif Larsson
  • Varje dag bjuder Joline in mamma Sandra på fika. Sandra driver bloggen Sandras blogg och visade där Jolines kök som fick stor respons hos läsarna som ville ha egna liknande. Foto: Leif Larsson

Treåringens eget kök utanför köket

Det ska som bekant börjas i tid. Och treåriga Joline i Kolmården är redan i gång med köksbestyr i sitt eget lilla kök som hennes farfar Eyvind byggt. – Hon fick det i julklapp och blev överlycklig. Hon leker med det varje dag sedan dess, berättar Sandra Nilsson, mamma till Joline.

Kök för barn finns i dag att köpa i en del affärer. Joline har en unik variant sedan ett drygt halvår tillbaka. Inte fabriksgjord utan tillverkad av farfar Eyvind efter idé och anvisningar av mamma Sandra.

– Det blev precis som vi tänkt, påpekar Sandra.

Det lilla köket finns i Jolines rum och är som ett riktigt, i miniformat. Grunden är en låg möbel med två skåp. Till vask används en ugnsform och blandaren är äkta. Dock utan vatten.

– Det skulle bli ganska blött här annars, säger Sandra med ett lite skratt.

Bakom möbeln finns en plywoodskiva med mosaikkakel för äkta intryck och stabilitet. Spisen är fyndigt gjord. Självhäftande platsfilm har klippts ut för att likna ugnslucka och spisplattor. Ovanpå är det lagt en plexiglasskiva.

Låtsas på riktigt

Ovanför ho och spis hänger diskborste, pastaslev, stekspade och visp. Joline har också husgeråd, koppar, fat samt mat, frukt, grönsaker och tårta i konstgjord form. Allt för att göra leken komplett.

– Förr hade hon en del av sakerna men kunde bara leka på golvet med dem. Nu kan hon låtsas mer på riktigt, förklarar Sandra.

Joline var tidigt intresserad av att vara med mamma i köket och kolla på när det lagades mat och bakades. Och älskar att pyssla själv. Kökspresenten blev en naturlig följd. Inte så dyrt blev bygget heller, en dryg tusenlapp totalt.

– Vi tyckte det var roligt och passande att ge henne ett eget kök att styra med i hur hon vill. I det riktiga köket måste jag ju ha koll på henne hela tiden eftersom det finns varma plattor där.

Joline bjuder in

Sandra kollade först i affärer efter ett färdigt kök men tyckte de var för rangliga. Så hon började leta efter en möbel att bygga något eget kring. Och fann ett lämpligt alternativ. Farfar kunde dra i gång.

– Idéerna om hur det slutligen skulle bli växte fram efterhand. Det här köket kan inte välta och ser mer äkta ut än de som finns i affärerna. Det är också kul att ha något unikt, tycker Jolines mamma.

Sandra driver bloggen sandrasblogg.se och hade lite text och bilder om Jolines kök där. Hon fick mycket respons.

– Många tyckte det var fint och ville ha en guide på hur köket var gjort. Eyvind skickade bilder till mig under arbetets gång och jag ska försöka ha dem som underlag till en guide, säger Sandra.

Varje dag är mamma inbjuden till Joline för att fika eller smaka på nylagad mat. Även när tidningen är på besök fixar Joline till fika, tar fram tårta, koppar och fat. Visar också hur det går till att vispa. Joline stökar oavbrutet i köket och svarar jakande på frågorna om hon blev glad över att få köket och om hon tycker det är roligt att leka med det. Sedan säger treåringen lite överraskande kavat och gulligt lillgammalt:

– Jag använder det.

Det kanske inte dröjer länge innan stjärnkocken Marcus Samuelsson får se upp för konkurrens från Joline, Kolmårdens egen köksmästare.