• Kyrkoherden Torbjörn Sjöberg är glad över sina nya medarbetare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kyrkoherden Torbjörn Sjöberg är glad över sina nya medarbetare, Roberth Zitman, Martin Riessen och Kristina Riessen börjar arbeta nu i oktober. Foto: Kajsa Nilsson
  • Kristina Riessen, Martin Riessen och Roberth Zitman börjar arbeta nu i oktober. Foto: Kajsa Nilsson

Tre nya medarbetare i Östra Vikbolandet

Nu har Östra Vikbolandets pastorat tre nya medarbetare. En organist, en församlingspedagog och en kyrkvaktmästare. Kyrkoherden prosten Torbjörn Sjöberg är mycket nöjd med rekryteringarna som presenteras för församlingen den 19 oktober. – Vi har haft tjänsten som organist utlyst och träffat mycket bra folk och kom till slut i kontakt med Martin och det är vi glada för, förtäljer kyrkoherden.

Den nya organisten kommer i huvudsak att ansvara för pastoratets fem kyrkors orglar samt två körer. Med god erfarenhet som organist klarar han även av den dagliga skötseln av orglarna. Att flytta till Östergötland var på ett sätt att komma tillbaka.

– Jag har i vuxen ålder haft en fin relation till Östergötland trots att jag alltid har bott i Stockholm. Sedan 21 år tillbaka är jag organist i Medevi brunn utanför Motala om somrarna. När man läser svensk orgelhistoria får man snabbt veta att Östergötland är ett smyckesskrin. Här finns de fina gamla orglar och det har jag alltid fascinerats av.

Bästa orgeln

Särskilt Östra Husbys nyrenoverade orgel är något extra.

– På Musikhögskolan får man höra att Sveriges bästa orgel finns i Östra Husby. Jag har suttit några gånger och spelat på orgeln och kan konstatera att det är bland det allra finaste som jag har spelat på, säger han.

Det är en välmeriterad organist som tagit anställning i pastoratet. Med 20 års erfarenhet som anställd organist på militärhögskolan Karlberg, musikdirektör vid Livgardets dragonmusikkår och som organist i Tyska kyrkan i Stockholm har han mycket att tillföra till den nya arbetsplatsen.

Hela familjen Riessen

Med sig till Vikbolandet har han hustrun Kristina Riessen som även hon fått anställning inom Svenska kyrkan och deras gemensamma son Paul började nyligen femte klass på orten. Kristina Riessen har underde senaste decennierna arbetat som församlingspedagog i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm och kommer att ta över samma tjänst fast med diakoniansvar i Östra Husbys pastorat.

– Vi får se vilka behov det finns här. Jag har arbetat mycket med konfirmander tidigare och det ska jag fortsätta med här, säger hon och Torbjörn Sjöberg fyller i att det är positivt att de nu får ha en pedagog som leder konfirmanderna tillsammans med prästerna.

Förutom makarna Riessen har pastoratet också anställt en nygammal kyrkvaktmästare, Roberth Zitman som är född och uppvuxen i Östra Ny, där han ännu bor.

Maskinparksansvar

– Roberth har vikarierat hos oss under sommaren och efter att på nära håll fått se vad han går för kan vi slå fast att han passar mycket bra in i arbetsgruppen, framhåller Torbjörn Sjöberg.

Arbetet som kyrkvaktmästare är nytt för Roberth Zitman sedan i somras men uppgifterna är ungefär desamma som han arbetat med tidigare.

– Min familj har som tradition att arbeta inom fastighetsskötsel så där har jag varit med sedan jag var liten. Jag har varit i bilbranschen ganska länge och på senare tid drivit eget företag inom samma sväng, säger han.

Den tekniska kunskapen är välkommen in i arbetsgruppen eftersom han också kan ansvara för maskinparkens skötsel och ägna fikarasterna åt att prata om teknikaliteter med mopedintresserade organisten Martin.