• Lars Ivarsson, samordnare på Ramunderskolan, Bengt Esting president hos Lions i Söderköping och Pär Johansson, pr-ansvarig hos Lions, är alla delaktiga i projektet. Ej med på bilden är Patrick Bartle, lärare och samordnare på Nyströmska skolan. Foto: Leif Larsson
  • Roberth Karlsson är vd hos och ägare till företaget Elektromontage som sponsrar projektet som stöttar ungdomar i Söderköping. Foto: Leif Larsson

Tre aktörer stöttar ungdomar

Nästa år fyller Lions i Sverige 100 år. Som ett led i firandet ordnar Lions på riksnivå en jubileumsinsamling till förmån för barn och unga som lever under knappa ekonomiska förhållanden. Något liknande drog Lions i Söderköping i gång med redan för 2,5 år sedan.

– Det hela började på Ramundermarken när vi sökte sponsorer och fick kontakt med Elektromontage som gärna ville göra något för ungdomar i Söderköping. Det blev ett projekt där Nyströmska gymnasiet och Ramunderskolan är inblandade, berättar Pär Johansson, pr-ansvarig hos Lions i Söderköping.

Tre aktörer samarbetar således för att ge ungdomar i Söderköping större chans till fritidsaktiviteter och kontroll av hälsan. Företaget Elektromontage bidrar med pengar i fem år, skolorna kommer med önskemål om utrustning som pengarna kan läggas på och Lions med sitt breda kontaktnät ser till att utrustningen införskaffas till ett bra pris hos grossist.

– Det kan vara saker från förra säsongen som blivit över eller sådant som är säsongsberoende. Vi kan komma över saker till ett pris som är värt det dubbla för mottagaren, alltså skolorna, påpekar Pär Johansson.

Ingen står utanför

Hittills har skidor, skridskor, rehabutrustning och pulsband köpts in. Skidor och skridskor kan lånas av unga som inte har när det är dags för skolorna att utöva dessa sporter på idrottstimmarna. Nu när många ensamkommande flyktingbarn kommit så passar just detta extra bra. Möjligheten att låna gör att ingen behöver stå utanför. Rehabutrustningen är till för de som har någon slags skada eller annat fysiskt problem. Utrustningen ger dem möjlighet att på något sätt vara med i skolans idrott.

– Pulsbanden är det senaste. Här kan elever digitalt följa sin egen pulskurva under träning och skaffa sig kunskap om vad som händer i kroppen när man tränar och även jämföra hur kroppen reagerar när man är lite krasslig och tränar. Det här kan ge större förståelse hos ungdomarna hur kroppen fungerar och i skolan kan vi då lägga diskussionerna om hälsa och kropp på en högre nivå. Rehabutrustningen är ett bra tillskott och inget skolan själv skulle haft råd med, redogör Lars Ivarsson, samordnare på Ramunderskolan.

Önskemål om kanoter

Ungdomsprojektet fungerar även så att andra samarbeten inleds, som det med scouterna i Söderköping.

– Nyströmska hade önskemål om kanoter och vi kontaktade scouterna som vi visste har. De användes inte till 100 procent så nu använder både skolan och scouterna kanoterna. Tidigare var kanoterna svåråtkomliga i en källare och scouterna hade inte heller någon kärra till dem. Nu är kanoterna i en bättre lokal vid skolan och även en kärra har ordnats. Både skolan och scouterna drar nytta av samarbetet, påpekar Pär Johansson.

– I somras hade vi ett läger där 40 ungdomar paddlade i flera dagar och i vår och i höst har kanoterna använts regelbundet av 50-60 ensamkommande flyktingbarn. Kanoterna används mycket nu, inflikar Lars Ivarsson.

I dagsläget är Elektromontage enda stora sponsorn men Lions ser gärna att fler företag stöttar projektet. Även respons från allmänheten är välkommen.

– Det är bra att alla inblandade vill att projektet ska vara långsiktigt och inte en enstaka händelse. Det är också viktigt att ta det steg för steg, inte rusa i väg utan hela tiden göra vettiga saker och hitta former som fungerar, understryker Pär Johansson.