• Två mammor som tar spänstiga skutt över gungorna.
  • Elmina Saksi arbetar med träning för föräldrar, bland annat med lekparksträning.
  • Elin Johansson har antagit Paolo Robertos 15-minutersutmaning.
  • Somliga barn var nöjda med tillvaron i vagnen, andra inte.
  • Stepup på en bänk går fint, särskilt med hejaklack.
  • Sofia Lundberg såg tillfället som inspiration till att komma igång med träningen.
  • 20 förväntansfulla mammor med barnvagn väntar på att få träna i lekparken.

Träning för småbarnsföräldrar

Föräldrafitness grundare Elmina Saksi utnyttjar varje tillfälle till träning. Förra veckan höll hon i ett öppet träningspass för nyblivna föräldrar vid Ljuraparkens lekplats.

20 sportklädda mammor med barnvagnarna i högsta hugg samlas utanför Ica i Ljura. En kort promenad genom snölandskapet och så är gänget framme vid slutdestinationen. Den här gången är det mammorna som skall aktiveras i gungor och rutschkanor och barnen får snällt ligga kvar i vagnarna.

– Helst ska man ha varit på efterkontroll innan man börjar träna, det vill säga ungefär två månader efter födsel, berättar Elmina Saksi.

Mammaburpies

Runt om på lekplatsen finns möjlighet till övningar så som jägarvila, dips, utfallssteg och hopp över gunga. Inte många tillbehör behövs för träning på en lekplats. Rutschkanor, bänkar, räcken och träd duger gott.

– Om ni inte kommer ihåg vilken övning ni ska göra så gör ni mammaburpies, ropar Elmina Saksi ut med jämna mellanrum under träningspasset. Ansträngda suckar hörs från de deltagande mammorna eftersom de vet precis hur jobbig den kombinerade plank- och stjärnhoppövningen är.

Komma igång

Sofia Lundberg födde barn för fyra månader sedan och känner att det nu är dags att komma igång med träningen igen.

– Jag brukar ta promenader och så men idag kom jag hit för att bli inspirerad att komma igång med träningen på riktigt, säger hon.

Emellanåt hörs klagorop och gråt från barnvagnsparkeringen och en efter en får föräldrarna komma till undsättning. Vissa barn får till och med delta i träningen, somliga som en extra tyngd och andra som åskådare.

Utmaning

Elin Johansson fick sin Alva för 7,5 månader sedan och har hittat ett effektivt sätt att träna på.

– Jag har gått med i Paolo Robertos 15-minutersutmaning, mer än så är svårt att hinna med. Alva är så mammig, säger hon.

Det fria träningspasset gav en hint om vad som väntar under våren. En gång i veckan under åtta veckor kommer Elmina Saksi hålla i träningspass för nyblivna föräldrar, förhoppningsvis med fler pappor än vad som kom under provpasset.

– Det är smidigt att träna i lekparken och det funkar även med äldre barn. Medan föräldrarna tränar kan barnen leka, säger Elmina Saksi.