• På den virtuella träningen leds passet av en instruktör på video. Foto: Kajsa Nilsson

Träna virtuellt på nytt gym

Första passet börjar kvart över fem på morgonen och sedan är schemat fullproppat ända till 23.35. Hur är det möjligt?
Nyöppnade Fresh Fitness håller till i Sats gamla lokaler vid Nya Torget. Schemat är fyllt av träningspass i alla kategorier. Bara ett till två pass per dag är instruktörsledda. Resten leds av instruktörer på bildskärm.
Fresh Fitness ingår i koncernen Health & Fitness Nordic AB som även har Sats under sitt paraply. Christoffer Johansson är chef på anläggningen i Norrköping och beskriver konceptet.
– Grundtanken är att ha träning till lågt pris men med bättre kvalitet och mer utrymme än andra lågprisgym, säger han.

Virtuell träning


Lokalen är stor och luftig och på stora skärmar spelas musikvideor med musik strömmande ur högtalarna. Mitt i det stora träningsrummet står crossfitinspirerad utrustning omringad av regelrätta träningsmaskiner. Lite längre bort finns rum med fria vikter, gruppträningslokal och spinninglokal. Det är i de två sistnämnda som den nya tekniken med virtuella träningspass tar plats.
– Anledningen till att vi har virtuella pass är för att folk ska kunna gå på pass oavsett tider. Det går att köpa till instruktörsledda pass, berättar Christoffer Johansson och påtalar att träning handlar om mycket eget ansvar, både i gymmet och på gruppträningspassen.
Passen är kvalitetssäkrade och deltagarna kan se hur de engelsktalande instruktörerna gör på videon. Den som gillar spinning kommer snart kunna kalla sig virtuell globetrotter. På videon förekommer det miljöfilmer där man får upptäcka bland annat Alperna och Chicago.
– Man kan säga att vi är ett mellanting mellan bemannat och obemannat gym, säger Christoffer Johansson och berättar öppettiderna. Under de antagligen populäraste timmarna att träna finns personal på plats. Tidig morgon och sen kväll får man klara sig på egen hand.

Pris, tid och bemötande


Med avskalad verksamhet och ovanligt generösa öppettider förstår man snabbt att anläggningen konkurrerar om pris och tid. Christoffer Johansson berättar att det finns ytterligare en konkurrensfaktor. Han har studerat försäljning och marknadsföring och konstaterar att bemötandet är av yttersta vikt. På Fresh Fitness i Norrköping arbetar sju personer, varav två är personliga tränare.