• Tomten önskar mer kärlek åt världen i jul. Foto: Tina Andersson

Tomtens önskan: "Vi behöver mer kärlek"

I år har Tomten och hans nissar fått ett eget Nordpolen under Sagojul på Kolmårdens Djurpark. Under tre veckoslut i december finns han där med sina nissar för att ta emot önskelistor från både stora och små barn.

– Var ska Nordpolen vara om inte där Tomten är? Det känns fantastiskt hedrande att ha fått ett eget hem här i Östergötland och på Kolmården.

Ni har bråda dagar såhär dagarna före jul?

– Ja, arbetsbelastningen är rätt hög, men just nu har jag det ganska lugnt. Jag har många nissar som hjälper till medan jag är här och träffar barnen och tar emot ännu fler önskelistor.

Vad är det bästa med att vara Tomten?

– Det är att få träffa en massa snälla människor. Det finns egentligen inga elaka människor, bara de som har hamnat lite snett i livet.

Hur laddar Tomten inför julafton?

– Jag ser till att äta bra. Till frukost blir det julgröt med frön och nötter. Sedan äter jag mycket frukt och grönsaker också.

Det är ont om snö, hur tar du dig fram i jul?

– Det blir inte så mycket renar och släde längre. Ibland får det bli bil, ibland buss, men huvudsaken är att klapparna kommer fram.

Vad önskar Tomten sig i julklapp?

– Om jag fick önska någonting så vore det att människorna ska ta sig samman och tillsammans jobba för en bättre värld. Vi behöver mer kärlek.