• Söderköpingskillen Jonathan Öhlund syns i tv i vår. Foto: Daniel Ohlsson, TV4

Tolvårig mästerkock från Sörping

Den 13 april har Sveriges yngsta mästerkock premiär på tv. En av de tävlande är tolvåriga Jonathan Öhlund från Söderköping som redan fått in en fot i restaurangbranschen.

De medverkande barnen är i åldrarna åtta till tolv år med ett stort intresse för matlagning. Jonathans paradrätt är egengjord pasta, hemgjord pestosås, vitlök- och chilistekta tigerräkor samt pilgrimsmusslor. Till audition för programmet tog han med sig en caesarsallad med bland annat hemgjorda krutonger. Den gick hem och Jonathan norpade en plats i startfältet.

– Det var helt fantastiskt, som en dröm som gick i uppfyllelse. Jag kan ännu inte förstå att det är verkligt, säger Jonathan Öhlund som om dagarna går i sjätte klass på Brobyskolan i Söderköping.

Började som åttaåring

Han hade tänkt anmäla sig redan förra året men det blev aldrig av. När han insåg att han bara hade en chans kvar innan han blir för gammal för att vara med skickade han in en ansökan – och kom med.

– Jag lagade min första rätt när jag var åtta år gammal. Jag brukade stå på en pall i köket och titta på mamma och pappa när de lagade mat, och tittade på matlagningsprogram på TV. Nuförtiden får jag laga mat själv utan att föräldrarna är med, säger Jonathan Öhlund och tillägger att han brukar överraska sina föräldrar med mat.

– Vi har häst och när mamma och pappa tar hand om hästen brukar jag laga mat under tiden, säger han. Inspirationen hämtar han fortfarande från tv-program men han låter dessutom den egna fantasin få flöda med inspiration från olika kokböcker.

Egen restaurang

Jonathans dröm är att någon gång öppna en egen lyxrestaurang som serverar god gourmetmat gjord på färska svenska råvaror.

– Det är viktigt att djuren har haft det bra, understryker han. Restaurangen ska ligga i Norrköping eller någon annan större stad. Söderköping är för litet, säger han.

Att jobba på restaurang är inte helt nytt för Jonathan som emellanåt syns i köket på Husby säteri.

– Från början var det en julklapp, att jag skulle få laga mat på säteriet. Kökschefen tyckte att det var så bra så nu praoar jag där ibland. Jag har bland annat förberett en sommarbuffé och lagat mat till 16 personer tillsammans med kökschefen, säger Jonathan Öhlund med stolthet i rösten.

Premiär 13 april

Nu vankas premiären av tv-programmet och Jonathan Öhlund längtar.

– Jag ska se första avsnittet tillsammans med släkten. Först ska vi äta något gott innan vi tittar på programmet. Nästa program ska jag se med kompisarna, säger han.

Programmet sänds i åtta delar med premiär den 13 april på TV4. Juryn består av Tina Nordström, Leif Mannerström och Markus Aujalay.