• Enver Memic är energi- och klimatrådgivare i Norrköpings kommun. Han ger råd om värmesystem, ventilation, elavtal, belysning, med mera. Foto: Leif Larsson

Tipsar om allt inom energi

När kylan och vintern klampar in så väcks energifrågorna ute i stugorna. Svaren på många undringar finns inom räckhåll.

– Vi ger kostnadsfria råd och berättar om lösningar. Vi är ett oberoende bollplank, säger Enver Memic, energi- och klimatrådgivare i Norrköpings kommun.

Just nu är frågor om värmesystem de vanligaste. Vad går det att göra åt kostnaden och vilket system som ska väljas är vanliga tankar.

– Vi berättar om vilka alternativ som finns och vad som händer när olika lösningar väljs. Det kan handla om hur ekonomin blir, vilken komfort just det systemet har och vilka miljöeffekter det ger. Men vi nämner inte olika leverantörer, det får vi inte, vi ska vara objektiva, upplyser Enver Memic.

Varm i kroppen först

Han är huvudansvarig för energirådgivningen i kommunen och backas upp av kollegan Gabriel Külen. Enver förklarar vad som ligger bakom begreppet komfort.

– En del vill att allt ska fungera automatiskt och ha den bekvämligheten. Andra kan tänka sig att ha vedeldning som extra värmekälla. Då ska man hugga, klyva, asktömma och annat. Man blir varm i kroppen av det flera gånger innan det blir varmt i huset, säger han lite skämtsamt.

Rådgivaren tipsar förstås om allt inom energi och klimat. Exempelvis ventilation, isolering, elavtal, fönster och olika konstruktioner i sammanhanget. Råden ges oftast via telefon eller e-post.

– Ibland har klienten komplexa frågor om exempelvis vilket värmesystem som ska väljas. Då händer det att vi bokar ett möte och träffas, berättar Enver.

Fler gör aktiva val

Rådgivarna kan många gånger vara med ända från att medborgaren har en idé eller en fråga till att lösningen står färdig. Enver Memic påpekar att en bra första åtgärd är att kontakta energirådgivaren.

– En del kontaktar oss när de redan satt i gång med en lösning. Då begränsas vad vi kan göra.

Enver Memic påpekar att det finns många saker att göra för att få ner sin kostnad för el och värme. Som att ha rätt lampa på rätt plats. Eller att kontrollera sina elavtal.

– Jag tycker mig märka att allt fler agerar och gör aktiva val när det gäller just elavtal, konstaterar energirådgivaren.

Inom energisektorn är utvecklingen konstant. Nya lösningar formas ideligen.

– Nyligen frågade en  person om en specifik värmeväxlare. Det var en ny variant som jag inte hade hört talas om. Som energirådgivare kan man en hel del om mycket, men inte allt. Det gäller att hänga med och lära sig hela tiden, poängterar Enver Memic.

Med på mässa

Den typ av rådgivning som han erbjuder har funnits i ett antal år i hela länet men Enver Memic märker att den ännu ändå inte är helt känd. De jobbar hela tiden för att göra sig mer kända och är bland annat med på olika offentliga tillställningar.

– Den 7-9 mars är vi med på en mässa i Norrköping där vi ska visa att vi finns och berätta om vad vi kan hjälpa till med, påpekar han.

Enver Memic gillar sitt jobb, tycker det är roligt.

– Ja, absolut. Det är fortsatt fokus på energifrågor i samhället och det driver på en ständig produktutveckling.