• Maria Lannerstedt och Malin Rydström kan mycket om hur man renoverar hållbart. I butiken har de även vackra tapeter som minner om svunna tider. Foto: Kajsa Nilsson

Tillbaka till ursprunget

De gamla beprövade metoderna där linolja och linoljefärg har en central plats ger hus som åldras med kvalitet. Släng inte gamla trädetaljer innan du undersökt var skadan sitter – i ytskiktet eller på djupet?
Maria Lannerstedt och Malin Rydström är ambassadörer för den gamla sortens renovering. De arbetar på byggnadsvårdsbutiken Färg & Måleriprodukter som fokuserar på hur man gjorde förr i tiden med beprövade metoder som fungerar på både gamla och nya hus. I Linköping ligger butiken mitt i Friluftsmuseet Gamla Linköping och i Norrköping i Butängens industriområde. I Norrköping har de även kursverksamhet med inriktning mot möbelrenovering, pappspänning och fönsterrenovering.

Virke som andas

De talar varmt om nyttan i att använda naturliga produkter som inte kapslar in träet. Linoljeprodukter låter virket andas och det gör att man sällan behöver byta ut, bara renovera.

– Det kanske bara är färgskiktet som är trasigt. Om man avlägsnar det och ser hur träet ser ut under så kan det se jättefint ut. Ofta behöver man inte byta ut, säger Malin Rydström som snart är färdig färgrådgivare som spetskompetens till sin föremålsantikvarieutbildning.

Växande intresse

Intresset för byggnadsvård växer allt mer och Maria och Malin får hjälpa kunder som ställer kluriga frågor om hur de ska göra när de renoverar sitt hus. Somliga tar med sig en flisa från sitt hus och vill köpa färg av samma kulör. Då får personalen arbeta lite innan de hittar rätt bland linoljefärgernas nyanser.

– Intresset växer för varje gång de kommer hit. Ibland kan man prata med en kund i flera timmar. Mycket går att göra själv, man behöver inte alltid ta in en hantverkare. Men det krävs mycket engagemang och tid, säger Malin Rydström och nämner att intresset finns i alla åldrar och inte alls bara bland de som köper gamla torp.

– Allt fler vill bygga nya hus energieffektivt, det är angeläget för alla att bygga miljövänligt, fyller Maria Lannerstedt i. Hon har bakgrund som dekorationsmålare och hittade till butiken när hon själv använde produkterna i sitt jobb.

Väldoftande tjära

Förutom linoljeprodukter förespråkar de användning av tjära som träskydd. Det fungerar utmärkt för trä i närheten av vatten, till exempel på bryggor och båtar. Många ladugårdsdörrar är målade med svarttjära.

– I dag används det till bland annat dörrar, plank, staket och verandor. Det doftar jättegott, säger Malin Rydström.

Såpskurning

De får många frågor om såpskurning, som blivit populärt på senaste tiden. Rejäla golv av grovt virke i gran eller furu rengörs bäst genom att regelbundet skura med utspädd såpa. Det ger en vacker och ljus yta som är skönt att gå på. Då passar linoljesåpa eller talloljesåpa bra.

– Vissa använder till och med linoljesåpa för att tvätta kläder. Här använder vi den när vi tvättar händerna, säger Maria Lannerstedt om den mångsidiga såpan.