• Tigerns dag arrangeras varje år av Kolmårdens djurpark. Foto: PJ Wedell

Tigern fick all uppmärksamhet

Den sibiriska tigern var i fokus när Kolmårdens djurpark arrangerade en dag till stöd för världens hotade tigrar. På Kolmården bjöds tigrarna på extra mycket gott dagen till ära.

Fem procent av entréavgiften gick under Tigerns dag på Kolmården till ett nationalparksprojekt som ska rädda den sibiriska tigern, den tigerras som finns i Kolmårdens djurpark.

–Genom en tigerns dag hoppas vi på ännu mer förståelse för världens hotade tigrar, säger Frida Muistama, djurvårdare i Tiger world på Kolmårdens djurpark.

Hotad av tjuvjakt

Den sibiriska tigern, eller amurtigern som den också kallas, kommer ursprungligen från Amurregionen i Ryssland. Det är en av de få platser där den ännu finns i vilt tillstånd. Världens tigrar är idag begränsade till 7 % av artens historiska utbredningsområde och tjuvjakt minskar stammen för varje år.

–I dag finns bara cirka 400 amurtigrar kvar och vi vill bidra till att stoppa tjuvjakten, säger Kristina Hellman Rundgren, projektledare för Tigerns dag.

Förra året samlade man ihop cirka 100 000 kronor till projektet och Kristina Hellman Rundgren hoppas på minst lika mycket detta år.

–Det kom 3 800 besökare. Men, än har vi inte räknat ihop summan, säger hon.

Tigerglass

För de tigrar som finns på Kolmården innebar Tigerns dag lite extra uppmärksamhet. De bjöds på isglass á la tiger.

–De mumsade på köttbitar som frusits ned i isblock. Då får de jobba lite för att få tag i maten och det gillar de, säger Kristina Hellman Rundgren.

Therese Ekstrand

Therese.ekstrand@norrkopingsmagazinet.se