• Andrej Mishko visar med stolthet upp Östergötland för ryska turister. Foto: Kajsa Nilsson

Tidsmaskinen rullar vidare

Andrej Mishko halkade in som egenföretagare efter att ha gjort examensarbete för Norrköpings kommun. Resultatet av arbetet rullar fortfarande i form av ett bildspel med foton från Norrköping på en av Östgötatrafikens spårvagnar. Utöver det arrangerar Andrej Mishko besök i Östergötland för ryska turister.

Själv kommer han från Ukraina och talar således ryska flytande. Trots det lyckades han välja ett namn på verksamheten som inte riktigt klingar rätt på modersmålet.

– Kulturism är lätt att förstå för svenskar, alltså kultur och turism sammanslaget. På ryska betyder det något helt annat, nämligen bodybuilding. Jag funderar på om det inte är dags att byta namn för att undvika missförstånd, säger han och skrattar.

Utraderad historia

Andrej Mishko hand om de ryska turisterna, hjälper dem med bokningar och visar dem runt. Särskilt friluftsmuseet Gamla Linköping har visat sig vara intressant.

– Gamla Linköping visar en historia som till stor del är utraderad i Ryssland i och med revolutionen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Många ryssar vill uppleva kultur som saknas i det egna landet. De är trötta på solsemestrar och besöker hellre kyrkor och slott.

Svenskar till Ryssland

En av resorna han fått vara med och arrangera för ryska turister är en fiskeresa. Medan männen ägnade sin tid åt att fiska tog han med deras fruar till Kolmårdens djurpark och Söderköping.

– Jag har planer på att vidga verksamheten till att också hjälpa svenska företag som vill etablera sig i Ryssland. Jag kan lära dem att förstå den ryska marknaden, säger han och tillägger att han också har planer lokalt i Norrköping.

2019 är det 300 år sedan ryssarna brände ner Norrköping och det vill Andrej Mishko uppmärksamma på något sätt.

– Jag skulle vilja göra en grej av det, då det förändrade Norrköpings utseende helt. Jag har fått inspiration från uppmärksammandet av Slaget vid Poltava där kung Karl XII deltog för 300 år sedan.

Tidsmaskinen växer

Grunden för verksamheten har sedan start varit tidsmaskinen på spårvagnen. Den har tidigare varit på en av de äldre spårvagnarna med tre skärmar längst fram. I samband med att man plockade ur alla de äldre vagnarna ur verksamheten flyttades tidsmaskinen över till en nyare vagn och fick en extra skärm för bildspelet.

– Enligt en undersökning upplever 70 procent av resenärerna att det har blivit lugnare på spårvagnen sedan tidsmaskinen installerades och man funderar på att låta fler spårvagnar bli tidsmaskiner. Nu har Stockholm precis fått en egen tidsmaskin på Djurgårdslinjen och jag hoppas kunna sprida det även till Göteborg, avslutar kulturentusiasten Andrej Mishko.