• Thea Boström är en riktig löpartalang i Tjalve i Norrköping. Hon har tagit guld i USM både i terränglöpning och nyligen på 1 500 meter inomhus. Just nu vässar hon snabbheten. Foto: Leif Larsson
  • Thea Boström, född 1998, har bara tränat och tävlat friidrott på allvar i två år men redan har hon tagit sig till Sverigetoppen i sin åldersklass. Foto: Leif Larsson

Thea är en riktig guldlöpare

Hon tog nyligen guld i USM inomhus på 1 500 meter med tiden 4.48. – Personliga rekordet är på 4.46, jag ska kunna komma ner på 4.40 i år, säger Thea Boström i GoIF Tjalve.

Friidrottstjejen, född 1998, har tillhört Norrköpingsklubben sedan sommaren 2012 och således inte tränat eller tävlat rationellt före det. Men löpartalangen blommar redan. Guldet i ungdoms-SM i Växjö tog Thea med god marginal till tvåan. I höstas blev det också guld i USM i terräng över fyra kilometer.

– Friidrott är roligast, fastslår hon.

Thea sprang för att det var skoj i 10-12-årsåldern och hängde på sin pappa på löprundor. Hon blev snabbt bättre och i 14-årsåldern hände det som fick henne att börja satsa på allvar.

– Jag var med i ett stadslopp i Katrineholm och vann damklassens fem kilometer. Då upptäckte jag att jag var bra och gick med i Tjalve.

Föredrar högt tempo

Sedan dess tränar Thea mycket, numera mellan fem och sju pass i veckan. Träningarna är mellan 1,5 och 2 timmar långa. Löpning dominerar och det blir även en del styrketräning. Det är mycket intervallträning och ibland löps det längre, emellanåt i skogen. Hon trivs både med träningsgruppen och tränaren.

– På passet i dag ska vi köra ett 1 000-meterslopp, ett på 300 meter, ett på 200 meter och fyra på 120 meter. Sedan blir det även styrketräning, berättar Thea innan det är dags för den nästan dagliga dosen av fysisk aktivitet.

Vintertid är träningen inomhus i Stadium Arena, när det våras flyttar Thea och träningskompisarna ut till Borgsmo IP. Theas distanser på friidrottsbanan är 800, 1500 och 3 000 meter. I terrängspåret handlar det om fem kilometer upp till en mil. Det längsta hon sprungit är en halvmara, drygt två mil.

– Jag tycker det blir för tråkigt att springa så långt. Jag föredrar högre tempo, säger Thea.

Thea nämner uthållighet och bra kondition som sina styrkor. Detaljer som givetvis måste underhållas. Hon berättar om en annan del av löpningen som hon vässar extra på.

– Jag bygger snabbhet just nu, den behöver jag jobba på och det börjar lossna. Snabbhet kan behövas i en spurt och för att kunna öka på slutet om det är ett lopp i mesig fart, förklarar Thea.

Många mål

Tjalvetalangen har ett antal mål som hon siktar på. Till att börja vill hon prestera bra på USM i Söderhamn i sommar. Då ska hon springa 1 500 meter, kanske även 3 000. Nästa år är målet Finnkampen för ungdomar som avgörs samtidigt som seniorernas variant.

– Det blir i så fall första landslagsuppdraget. I år kan både 97:or och 98:or vara med men de lär satsa mest på de som är äldre. Men om jag presterar bra på SM så kan jag ha chansen att delta redan i år.

Om Thea blickar ännu längre fram i tiden så hägrar senior-SM och så det största man kan vara med om i sport.

– Om jag siktar riktigt högt, som kanske är orealistiskt, så är det EM och VM. Och OS förstås, säger hon.

Roligaste hon vet

Thea påpekar att hon tycker det är roligt att springa. Ändrar sig sedan och säger att det är det roligaste hon vet.

– Inte minst efteråt är det en skön känsla om det gått bra. Och det är inte bara på tävling utan även efter en träning. Det är något speciellt när man kämpat hårt för att nå ett mål och gör bra i från sig, som på SM senast. Då är det riktigt härligt att stå överst på prispallen, säger hon med ett lite generat skratt.

Räkna med att få se Thea Boström stå på just den positionen ett antal gånger de närmaste åren.