• Nevena Cvijetic är konstnären som tecknar livet. Det finns inslag av surrealism men det är verkligheten som står i fokus. Foto: Fanny Miles
  • Idag har hon en hemsida med webshop där hon säljer några av sina målningar, som tryck. Foto: Fanny Miles
  • I webshopen finns en del av Nevena Cvijetics printar i begränsad upplaga, de senaste med tema migration. Foto: Nevena Cvijetic

Teckningar från verkligheten

Med en ateljé i ett gammalt möbelförråd hittar Nevena Cvijetic inspiration till sitt skapande. Egentligen har väl inspirationen aldrig varit långt borta men här har hon en plats för sina verk. En liten plätt där konstnärskapet får bo. – Jag tecknar föreställande saker. Inspirationen hämtar jag nog från saker jag läser. Samtidigt får jag idéer under tiden som jag målar. Det utvecklas liksom på vägen, säger Nevena Cvijetic.

Studion hon arbetar i ligger i Hallarnas ateljéer. Här samlas formgivare, illustratörer, skulptörer, målare och designers. En värld av kreativitet möts i Hallarnas korridorer. Nevenas teckningar berättar en historia. En historia omgärdat av det vita arket.

– Jag tror att viss tematik är återkommande eftersom det avgörs av mina tankar allmänt. Just nu handlar det om migration. Det är platsobestämda betraktelser därav allt det vita, berättar hon.

Konst och förskolebarn

Den mesta tiden av Nevenas vardag läggs på arbetet på en förskola i Linköping. Även här vill hon låta konsten få en självklar plats.

– Det skulle vara roligt att läsa konstpedagogik som jag kan använda i förskolan. Jag vill gärna få in konsten i mitt yrke oavsett vad jag arbetar med. Det har blivit så. Jag är nog lite ambivalent gällande hur hårt jag ska satsa på mitt konstnärskap egentligen. När jag var yngre försökte jag lägga måleriet åt sidan eftersom jag insåg hur svår den branschen är men så började jag måla i smyg och nu har jag accepterat att konsten måste få sitt utrymme, säger hon.

Statlig konst

Nevena Cvijetic stampar inte stilla på en ruta. Hennes kreativitet har tagit henne till utställningar såsom Liljevalchs vårsalong och Under samma tak på Östergötlands museum. Hon har bjudits in att delta på utställningar på bland annat Alka, Skådebanan och Passagen i Linköping, gjort illustrationer till Fria tidningen och Mana. Dessutom har stat, kommun och landsting fallit för några av hennes målningar.

– Några av mina verk har blivit tingade så de hänger väl uppe någonstans. Eller så ligger de i en källare och dammar, säger Nevena och skrattar. Tornhagsskolan, där Nevena spenderade grundskoleåren, har köpt in en av hennes tavlor. Den pryder idag en av skolkorridorerna.

Hemsida och shop

Konstnärskapet går framåt. I dagarna öppnade Nevena sin hemsida och webshop.

– Äntligen kan jag hänvisa folk någonstans. Där finns några av mina verk och så säljer jag halsband och printar i webshopen, berättar hon.

Utställningar väntar

I januari väntar ytterligare en utställning på Galleri Kronan i Norrköping. Dessutom provar hon, lite försiktigt, på keramik. Det rullar på minst sagt, både konsten och pedagogiken. På frågan om varför hon tycker så mycket om att måla är svaret kort och direkt;

– Det är så tråkigt att låta bli.