• Carl Gustav Pettersson, kassör Teater Sythercopie, kollar in den plats i kyrkparken vid S:t Laurentii kyrka som är en möjlig spelplats för föreningens teaterpjäs i sommar. Premiär är 25 juni. Foto: Leif Larsson

Teatern laddar för sommarspelet

Repetitionerna har börjat och om fyra månader bjuds Söderköpingspubliken på en teaterpjäs som bygger på LasseMajas detektivbyrå. Teater Sythercopie förbereder för ännu ett sommarspel.

– Just nu repeteras det två-tre gånger i veckan. När vi närmar oss och är i maj-juni blir det tätare. Premiären är 25 juni och vi spelar till 12 juli. Förra året gjorde vi 16 föreställningar, vi räknar med något liknande i år, upplyser Carl Gustav Pettersson, kassör i Teater Sythercopie.

Han har varit med sedan slutet på 1980-talet i föreningen men står inte på scen. Möjligen som statist någon gång.

– Jag har burit en bänk, säger Carl Gustav med ett litet skratt.

Spelet i sommar bygger på två av Martin Widmarks böcker om LasseMajas detektivbyrå, Tidningsmysteriet och Cafémysteriet. Sommaren 2009 spelade teatern också en pjäs som byggde på en av Widmarks spännande böcker för barn och ungdomar.

– Han var här då och tyckte det var roligt. Hoppas han kommer i sommar igen, säger kassören.

Olika spelplatser

Innan dess har människorna bakom pjäsen ett styvt jobb att utföra. Redan har 18-åriga regissören Josefine Holst arbetat hårt med manuset. Det ska ju göras en spelbar text av böckerna.

– Hon regisserade Sythercopies föreställning redan förra året och är både ung och erfaren och duktig, fastslår Carl Gustav.

Repetitionerna pågår alltså och de sker i Ramunderskolans dramasal. Ett väl fungerande arrangemang, teater och skola samarbetar och drar nytta av varandra. Det finns mer som föreningen måste ta itu med. Som att hitta en plats för sitt evenemang.

– Vi har ingen fast scen, varken inne eller ute. Vi får ta miljöer i Söderköping som passar för tillfället och pjäsen. Vi har varit på många olika ställen genom åren och ett alternativ denna gång är kyrkparken vid S:t Laurentii kyrka. Men inget är klart än, påpekar han.

Tankar kring scenografin

En annan detalj som tillhör det grundläggande för en teaterpjäs är scenografin. Funderingar och diskussioner kring den är i full gång.

– Vi pratar om hur vi ska bygga den. Mycket beror på var vi spelar. På en innergård har vi naturlig avskärmning. I en öppen park får göra på något annat sätt, säger Carl Gustav.

Omkring 25 personer är med i ensemblen. En del har varit med länge, andra är nya. Carl Gustav påpekar att de som vill delta kan höra av sig till föreningen, det kan alltid finnas något att göra.

– De som är med gör alla möjliga saker. Skådespelarna agerar inte bara utan kanske bygger scenografi eller fixar kläder.

Vill ha bra väder

Teater Sythercopie har funnits i över 30 år och spelat alla tänkbara genrer. I höstas fick man kommunens kulturpris. Det var andra gången, och det är man ensamma om.

– Det var smickrande och gör att vi vill fortsätta att visa upp oss och känner ett ansvar att göra bra ifrån oss, betonar Carl Gustav.

Förra året kom 1 100 personer på föreningens föreställningar. När det väl drar det ihop sig i år så hänger en liknande tillströmning på en viktig sak.

– Bra väder ger mer publik. Men vi har en buffert att klara ekonomin om det skulle bli en regnig sommar och inte så många åskådare, fastslår kassören och berättar att föreningens ekonomi för det mesta går jämnt upp.