• Det blir barnteater fyra gånger i Bergahallen i Söderköping i vår. Nästa show heter Trollet Stök. Foto: Teater Allena

Teatern kommer till barnen

Även detta halvår blir det teater för barn i Söderköping. Föreställningen Lilla spöket Laban är avverkad, härnäst väntar Trollet Stök.

Fyra föreställningar blir det totalt, den 19 januari visades den första. I början och slutet på mars kommer två till och den sista i slutet på april. Teaterpjäser för barn är en återkommande aktivitet i Söderköping och precis som förut äger de rum i Bergahallen, alltså Bergaskolans gamla gymnastiksal. Arrangörer är Söderköpings Teaterförening, Söderköpings kommun och Studiefrämjandet.

– Det är jätteviktigt med kultur och teater för barn. Och roligt för dem att få möjlighet att se professionella utövare från Stockholm och andra delar av landet. Det är inte alltid lätt för barnfamiljer att ta sig till kulturen, då är det bra om kulturen kan komma till dem, påpekar Linda Staaf, kultursekreterare i Söderköpings kommun.

Fullsatt föreställning

Första föreställningen stod Boulevardteatern från Stockholm för. Den heter Lilla spöket Laban och bygger på Inger och Lasse Sandbergs bok. En klassisk saga.

– Det var riktigt kul. Det kom hela 70 besökare och det var fullsatt. Vi var tvungna att ta in extrastolar, säger Linda glatt.

Hon berättar att föreställningen gillades av både barn och vuxna. Skratten ekade i Bergahallen.

– Det handlade bland annat om olika rädslor och Boulevardteatern både sjöng och pratade. Det var en genomtänkt föreställning som både föräldrar och barn hade utbyte av.

Även äldre barn

Barnteatern vänder sig främst till barn mellan tre och åtta år. En kommande pjäs är dock riktad till något äldre barn, upp till tio år. Trollet Stök är nästa begivenhet och sedan följer Ivar, Knutte och Katten samt Sov du?.