• Linda Moberg och Eva Carlsson från Teater Pelikanen är med och anordnar Barnteater i parken hela sommaren. Foto: Fanny Miles
  • Eva Carlsson som musen Märta filurar på årets affisch. Foto: Fanny Miles

Teater i stadens parker

Teater Pelikanen ger sig ut i Norrköpings parker med barnteater i sommar. I augusti kommer de till Trädgårdsföreningen i Linköping.

Fyra olika föreställningar blir det under bar himmel. Om vädret inte bjuder på utomhusvänlighet visas teatern i närliggande lokal inomhus. Teatergruppen riktar sig till alla barn men har särskilt bjudit in asylsökande och nyanlända via kommunens fond för integration.

– På asylboenden finns det i dag ingen eller väldigt lite fritidsverksamhet. Vi bjuder in barnen och deras föräldrar för att ge dem möjligheten att upptäcka något roligt och samtidigt få träffa andra barn, säger Eva Carlsson som är med i teaterensemblen.

Teater och pyssel

Fyra olika barnföreställningar visas under sommaren. Kanel och Kanin 1 och 2, Sol-ägget och Molly Blom.

– Vi är vana vid att spela dessa föreställningar. De funkar för alla barn och är vackra visuellt, säger Eva Carlsson.

Efter varje föreställning hålls en workshop i antingen cirkus eller dans och dessutom får barnen måla.

– Vi har alltid färger med oss som barnen får använda till att måla. Vi brukar också ha utklädnader med oss som de kan leka med. Det är ett bra sätt att få barnen att känna sig delaktiga, berättar Eva Carlsson.

Passar alla

Föreställningen hålls i parken med en enkel men ändå fantasifull scenografi. I Norrköping besöker Teater Pelikanen Folkparken, Vasaparken, Hageby, Sandviken, Getå, Sandby och Ektorp. I augusti besöker de Trädgårdsföreningen i Linköping. Det finns ingen gräns neråt menar de båda teaterentusiasterna.

– Föreställningarna kan passa barn upp till åtta år. Efter det kanske de tycker det är lite barnsligt, säger Eva Carlsson tveksamt och tillägger:

– Jag tror egentligen det kan passa alla åldrar. Under premiären stannade några äldre personer till och tittade.

Vill bli större

Idén om teater i parken härstammar från de större städerna där det är vanligt förekommande med sommarteatrar.

– I Norrköping har det utökats men vi vill ändå göra evenemanget större. Det är kul att locka ut folk till parkerna och kanske ge besökarna en ny bild av staden de bor i, menar Linda Moberg, producent för Barnteater i parken.

Under föreställningen bjuds det på saft och kex och en förhoppning om soliga teaterdagar.