• Praliner i långa rader. Foto: Patrik Ekström
  • I denna kyldisk finns det bara finska livsmedel. Foto: Patrik Ekström

Te, kaffe och finska korvar

Vid det strög som leder ner mot Finspångs torg och galleri ligger Kryddans thé- och kaffehandel. En butik med en uppsjö av tesorter, väldoftande och nymalda kaffesorter samt både lokala produkter samt en liten hörna med enbart finska livsmedel.

Kryddans thé- och kaffehandel har bara funnits i sin nuvarande skepnad i drygt en månad men kunderna har redan hittat till den lilla butiken med alla sina tesorter.

– Vi har haft som målsättning att ha runt 60 olika sorter men det har nog blivit några fler än så, säger delägaren Johanna Larsson som själv tycker bäst om blandningen ”Studio 54”. Det finns även kaffe från, snart sagt, världens alla hörn.

Billigt är det inte men det är väl värt priset, menar Johanna Larsson och visar oss även de små läckra chokladpralinerna som finns i en disk bredvid kaffet och teet. Men mest intressant är ändå den ”finska avdelningen”.

En finsk avdelning

– I Finspång finns det väldigt många med just anknytning till Finland och det var en tidigare ägare som började med att ta hem lite olika korvar och konserver vilket vi fortsatt med, säger Johanna Larsson vidare och håller upp en burk med pumpasallad. Det finns även ett stort sortiment av kryddor i butiken. Närmare 160 olika sorter och blandningar med både exotiska inslag och klassiska blandningar för grillen.

– Vi vill egentligen ha fler lokala produkter men det är svårt att hitta producenter, säger Johanna Larsson som ändå har en del närproducerad äpplemust och honung i sina hyllor.