• Evelin Stjernström är djurvårdare och nu även taxiförare. Nu är bilen godkänd av Läns-styrelsen och Evelin kan börja köra transporter. Foto: Kajsa Nilsson
  • De mindre djuren transporteras i små burar i baksätet.
  • I bakluckan på bilen finns utrymme för en stor eller två mindre hundar. Foto: Kajsa Nilsson

Taxi för fyrbenta vänner

En taxi för de fyrbenta vännerna. Det startar makarna Stjernström i sitt företag Mest djur. Nu är bilen godkänd för djurtransport och i bakluckan är all säkerhetsutrustning installerad.

Vanligtvis består dagarna av att rasta hundar, ta hand om djur när ägarna är på semester och andra uppgifter på plats hos djurägaren. Nu börjar de köra taxi.

– Vi har träffat flera veterinärer i tjänsten och de har sagt att det vore en bra idé att börja med djurtransport. Nu har vi fått bilen godkänd av Länsstyrelsen med en rejäl bur för en stor eller två mindre hundar i bagageutrymmet, berättar Evelin Stjernström som är den av makarna som jobbar mest med företaget. Mattias arbetar med djuren på Valla gård i Linköping om dagarna.

Säkerhet för båda

I den fastmonterade buren sitter djuren säkert. Därtill kompletteras det med mindre burar i baksätet på bilen. Om en riktigt stor hund behöver transport får den spännas fast med sele i baksätet på bilen.

– Det är många som inte tänker på djurens säkerhet i bilen men allt fler börjar tänka till. Att använda sele eller bur är även bra för sin egen säkerhet i bilen. Även det minsta djuret blir tungt vid en kollision, säger Evelin Stjernström.

Sjuktransporter

Beträffande taxiverksamheten har företaget hittills mest fått in förfrågning på planerad sjuktransport till veterinären och transport mellan olika veterinärkliniker. Den närmsta stationärvården där djuren kan stanna över natt är i Linköping.