• Liv Sandberg.

Tårtmästare kan bli Årets konditor

Med hårt arbete har tårtmakaren Liv Sandberg snabbt avancerat och placerat sig bland de främsta konditorerna i världen. I oktober gör hon, tillsammans med fyra andra av landets främsta, upp i finalen av Årets konditor, som äger rum i samband med Bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan.

Redan under uppväxten i Linköping och Norrköping stod hon bakom vispskålarna och skapade läckerheter tillsammans med mamma och mormor. Men det skulle dröja innan hon upptäckte sin talang som tårtmakare.

– Jag började experimentera med choklad och blommor av sockerpasta under en kurs som jag gick, men tyckte att nivån var för låg. Jag fortsatte med mer avancerade kreationer och upptäckte att jag var bra på det.

Upptäckte talang

Det var för fem år sedan och sedan dess har hon startat det egna företaget Liv Sandberg Cake Art i Hökarängen utanför Stockholm och tagit hem prestigefulla priser i tävlingar både på hemmaplan och internationellt. Hon omnämns som en av världens främsta tårtdesigners och sockerblomskonstnärer.

– Av eller på, allt eller inget. Det är lite så jag är, säger hon.

Även om rötterna fortfarande befinner sig i den Östgötaska jorden så saknar både Linköping och Norrköping marknad för hennes nischade tårtverksamhet med skräddarsydda bakverk, menar Liv.

– Jag är en lantistjej fast i Stockholm.

Svensk mästare

Under helgen den 12 och 13 oktober står hon på scen som en av finalisterna i tävlingen om den åtråvärda titeln Årets konditor, som äger rum i samband med Bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan. Under årets tema natur, ska de fem finalisterna visa prov på sina kunskaper i tre delmoment som består av en tårta med minst tre våningar, tre olika sorter petit four och ett hemligt bakverk.

– Är det något jag kan så är det tårtor, men här måste jag utmana mig med en massa andra moment som jag inte är helt bekväm med. Men det är bara öva, öva och hålla huvudet kallt under tävlingen.

Vad får inte gå fel under tävlingen?

– Allt kan gå fel, men det mesta går att fixa utan att det påverkar slutresultatet. Det värsta är om tårtan rasar eller om jag tappar den. Det får inte hända!

Vad skulle titeln Årets konditor betyda för dig?

– Jättemycket! Det skulle vara en belöning för allt det arbete som jag lagt ner under de här åren.

 

Liv Sandberg

Ålder: 33 år

Bor: Farsta

Gör: Driver Liv Sandberg Cake Art i Hökarängen

Priser: Scandinavian Cake Show, Edible Artists Global Awards, Årets Tårtmästare 2016 och var samma år med i TV4:s Dessertmästare.

Kuriosa: Håller dekorationskurser i Sverige och utomlands.

 

Livs supergoda nötkolapaj.

Pajdeg:

75 g vetemjöl

25 g florsocker

1 tsk mörkt muscovadosocker

65 g smör (mjukt)

Blanda o knåda allt till en jämn deg. Eller kör allt i matberedaren. Tryck ut i en 18 cm springform och grädda i ca 15-20 minuter i 175grader.tills kanterna börjat få lite färg och genombakat men inte färg i mitten. Gör under tiden fyllningen och rosta nötterna.

Fyllning:

50 g smör

3 msk ljus sirap

1 dl råsocker

1/2 dl mörkt muscovadosocker

en nypa vaniljpulver

Häll allt i en kastrull och låt smälta samman på medelvärme.Ställ åt sidan tills pajskalet är klar.

Nötblandning:

100-120 g blandade saltrostade nötter.

tex. 30 g pistagenötter

30 g mandelflarn

30 g valnötter/ pekannötter

20 g skalade hasselnötter

+ en liten nypa flingsalt

Lägg alla nötter och en nypa flingsalt i en torr teflonpanna o rosta på medelvärme tills de fått lite färg. Ställ åt sidan att svalna lite. Plocka bort ev. skal som lossnat. Sätt samman pajen genom att lägga nötterna i det gräddade skalet och häll på kolan och grädda 15-20 min (beroendes på din ugn) i 175 grader. Ta ut och låt svalna.