• Anki Sjögren gör allt på tårtorna själv, inklusive alla dekorationer. Foto: Kajsa Nilsson
  • Tårtorna tar cirka fem timmar att göra om de inte har några särskilda dekorationer. Foto: Kajsa Nilsson
  • I huset på landet tillverkar hon tårtor på beställning. Foto: Kajsa Nilsson
  • Tårtorna kommer i alla möjliga former och färger. Foto: Kajsa Nilsson
  • Att tillverka tårtor är ett kreativt yrke. Foto: Kajsa Nilsson
  • Under sina år har hon hunnit med hundratals tårtor. Foto: Anki Sjögren
  • En slottsformad tårta är ingen match för Anki Sjögren. Foto: Anki Sjögren

Tårtmakaren på landet

När valet stod mellan tårtorna och hobbybutiken valde Anki Sjögren att satsa helhjärtat på tårtverksamheten och flyttade ut sitt företag till det stora huset ute i Styrstad. Där familjens gamla festlokal fick byggas om till kök.

Anki är ursprungligen från Svärtinge men flyttade till Styrstad redan som tioåring. Efter några år ifrån föräldrahemmet återvände hon tillsammans med familjen för att hjälpa sin mamma.

– Min mamma är handikappad sedan födseln och har gjort många höftoperationer. Efter den första operationen gick det bra, då hade vi bara en hemsamarit. Andra gången blev det hur många som helst, det var en ny varje dag. Efter sista operationen bestämde jag och min man att vi skulle strunta i hemsamariter och istället hjälpa mamma själva. Till slut bestämde vi oss för att flytta in i huset. Vi bor på ovanvåningen och mamma bor på nedervåningen, berättar hon och plockar fram egenhändigt tillverkade cupcakes till fikabordet.

Drömmen om vattnet

Redan som femtonåring lämnade hon föräldrahemmet en sväng för att följa sin dröm om att bli simlärare.

– Jag flyttade upp till Stockholm när jag var 15 år och gick bad- och idrottspersonallinjen på gymnasiet. Min dröm var att bli simlärare men under utbildningen fick jag lära mig om alla nackdelar med eksem, svampinfektioner och huvudvärk. Jag arbetade som simlärare en sommar men sedan dess har jag inte arbetat inom den branschen. Jag arbetade på konditori ett tag och ett tag var jag på Datorteket. Innan jag startade Diversis arbetade jag som butiksansvarig på Tiimari i tio år.

Beskedet om att Tiimari skulle stänga igen kom plötsligt och inom loppet av tre månader från att beskedet kom var alla butiker i Sverige och Norge stängda. Efter tiden på Tiimari började hon fundera över att starta eget företag.

– Det tar längre tid än vad man tror. Bara att hitta lokal är inte lätt i Norrköping. Ska du vara i centrum kostar det multum, berättar hon.

Frågor om tårtor

Till slut fick Anki ordning på papper och kontrakt och öppnade hobbybutiken på Trädgårdsgatan i augusti 2011.

– Jag fick frågor från kunder om jag inte kunde starta kurser i hur man använder tårtverktygen som jag sålde i butiken. Från början hade jag bara bilder på mina egna tårtor som inspiration till kunder men jag fick ganska snart förfrågningar om att göra tårtor på beställning. Butiken var ju på Trädgårdsgatan och på andra sidan gatan låg miljö- och hälsovårdsmyndigheten. Jag gick över gatan för att fråga vad som skulle krävas för att få tillstånd att göra tårtor i butiken. Det var inte så mycket som behövde ändras och därför såg jag till att börja göra tårtor.

Svårt val

Till slut började arbetstimmarna bli för många för den nyblivna tårtmakaren och eftersom det inte fanns ekonomiska möjligheter att anställa någon personal fick hon välja mellan butiken och tårtverksamheten.

– Det var lite svårt men jag älskade ju att göra tårtor. Min man pushade mig att starta verksamheten hemma. Utan mina kompisar hade det aldrig gått. De hjälpte mig att måla väggar och tak och byggde upp väggar. Medan jag arbetade i butiken i stan hjälpte de mig att bygga i huset hemma.

Fem timmar

Att göra så avancerade tårtor som Anki gör tar tid.

– Jag vill att tårtorna ska bli personliga och därför lägger jag ner mycket tid på dem. Det tar cirka fem timmar att göra en tårta och det hinner man inte på konditorier. Jag har ingen lista över smaker, istället gör jag det folk vill ha. Vill någon ha en tårta med smak av ferraribil så gör jag det.

Jobb och fritid

Att flytta hem verksamheten innebar både för- och nackdelar för den entusiastiska tårtbagaren och till slut var det svårt att skilja på arbete och fritid.

– När jag flyttade hem verksamheten hit åkte jag inte utanför grindstolparna på tre veckor. Jag kände snabbt att jag behövde skaffa ett extrajobb som inte alls hade med bakning att göra. Nu arbetar jag två dagar i veckan på BGA och digitaliserar smalfilm, videoband, LP-skivor och kassettband.

Familjeumgänge

När hon arbetade inne i stan hade hon ständig ångest för att hon sumpade familjen, långa dagar blev nätter och hon kom hem långt efter att övriga familjemedlemmar hade gått och lagt sig.

– Nu känner jag att det är okej att jag håller på hela nätterna eftersom jag inte har en butik att öppna. När maten är klar är det bara för mig att gå upp till familjen. Vi äter tillsammans och har sedan tid att umgås. På så sätt känns det inte som familjen blir lidande, som tidigare, fastslår hon.

 

Citat: Jag har ingen lista över smaker, istället gör jag det folk vill ha. Vill någon ha en tårta med smak av ferraribil så gör jag det.

 

Faktaruta:

Namn: Anki Sjögren

Ålder: 40 år i år

Gör: bakar tårtor på beställning

Bor: i Styrstad

Familj: maken Roger och sonen Hampus

Favorittårta: ”Jag gillar inte tårta!”