Tänk på fjädrarna

Påsken innebär förstås en himla massa inköp och jag vill slå ett slag för medveten konsumtion. Tänk på att alltid köpa ekologiska ägg från hönor som får gå både ute och inne och att handla så lite kött som möjligt. Linda Moberg som äger Popsi i Norrköping uppmärksammade mig om en annan sak som kan vara bra att komma ihåg, fjädrarna! Under påsken säljs fjädrar i regnbågens alla färger men var kommer fjädrarna från egentligen? Det är det ju ingen som vet.

Jag må framstå som dum men det var inte förrän för några år sedan som jag insåg att det är riktiga fjädrar vi stoppar i riset. Jag var tidigare övertygad om att fjädrarna tillverkades på konstgjord väg. Linda på Popsi tipsar om att man kan skippa fjädrarna helt och hållet och slippa risken att köpa fjädrar som ryckts från levande höns och kalkoner.

Det finns så många andra sätt att pynta riset. Målade ägg, virkade blommor och färgade band är några exempel. Annars är det himla fint att bara låta riset stå i vatten så att bladen växer ut. Kanske inte någonting att rekommendera till dig som är allergisk, men vi andra kan pröva det i år. Eller så skippar du riset helt.

Påsken är dessutom startskott för vårens alla röda dagar. Kanske måste du utnyttja dem till vila, annars är det hög tid att fundera över vilka projekt som går att starta i hemmet. Måhända får du tid över till att äntligen tapetsera om vardagsrummet eller att göra en storstädning på balkongen.

Glad påsk!