• Fredrik Wistrand, vd My dentist och klinikchef Lotta Selevik slår upp dörrarna till en ny tandvårdsklinik i Norrköping i veckan. Foto: Tina Andersson

Tandklinik öppnar nytt koncept

Modern tandvård förpackad i ett helt nytt koncept. Ambitionen för My dentist etableringsplan är högt satta med siktet inställt på 45 kliniker över hela landet. I veckan öppnar de i Norrköping, som blir företagets andra klinik hittills.

– Norrköping har funnits med redan sedan ett tidigt stadium.Vi vill vara ett komplement till den traditionella tandvården, som inte har kapacitet att ta hand om alla dem som behöver tandvård, säger Fredrik Wistrand, vd för My dentist.

Tandläkare, tandsköterska, tandhygienister och receptionister med kompetens inom tandvård, totalt 15 anställda kommer att bemanna den nya kliniken på Hantverkargatan.

För alla

Konceptet går ut på att finnas där människor är, i köpcentrum eller i handelsstråk, med ingång direkt från markplan och generösa öppettider. Lättillgänglighet och personligt bemötande är ledorden.

– Det är ett koncept som är vanligt ute i Europa, men vi är först ut med att prova det här i Sverige, säger Fredrik.

Just nu står man i startgroparna för ytterligare två kliniker, en i Malmö och en i Göteborg. Planen för nästa år är att öppna en i månaden och man siktar på totalt 45 kliniker över hela landet, innan man tar sig vidare ut i Norden. För ett år sedan bröt man ny mark med sin första klinik i Västerås och har under den tiden tagit emot drygt 6 000 patienter. Det kan jämföras med en klinik inom den traditionella tandvården som har kapacitet att ta emot cirka 1 500 patienter under samma tidsperiod.

– Vi erbjuder samma tandvård som andra kliniker, men vi vet att många känner obehag av att gå till tandläkaren, därför har vi valt att paketerar den på ett annat sätt.

Senaste tekniken

När patienterna kliver innanför dörren möts de av en förbutik med tandvård och en lounge där de kan sitta ner. Undersökningsrummen är utrustade med den senaste tekniken där borrljud och annat som kan väcka obehag hos de som väntar på sin tur hålls nere med ljuddämpande dörrar. Ur fläktsystemen puffas lavendeldoft.

– Vi ser att många med tandläkarskräck väljer att komma till oss just på grund av den neutrala miljön och det bemötandet som de får. Vi gör samhället en tjänst som kortar tandvårdsköerna och på sikt också minskar problemen med dålig munhygien.

Chef för kliniken blir Lotta Selevik, som tar klivet över gatan från vårdcentralen Helsa.

–Det känns otroligt spännande att bygga upp någonting helt nytt. Nu vill vi bygga upp ett förtroende och goda relationer till våra patienter. Det är a och o.