• Calle och Astrid Reimers var på besök hos Erik Reimers i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Astrid bygger på sitt bidrag till barnbanan. Foto: Kajsa Nilsson
  • På en mätare gick det att se hur fort tågen körde. Foto: Kajsa Nilsson
  • Tåghobbyn innebär en hel del pyssel. Foto: Kajsa Nilsson
  • Leif Halldemo har haft tåg som intresse i 60 år. Foto: Kajsa Nilsson
  • Åttaåriga Manuel Berglund tog bilder på tågmodulerna med sin mobiltelefon. Foto: Kajsa Nilsson

Tågentusiaster i Laxholmskällaren

Hela källarvåningen i Arbetets museum täcktes under förra helgen av rälsmoduler och 2 600 besökare kom för att se de välgjorda kreationerna.

Leif Halldemo har haft tåg som intresse under 60 år. Nu engagerar han sig inom tågföreningen i Värnamo.

– Vi är 6-7 personer från Värnamo här idag. Själv har jag inga tåg eller moduler med mig, jag är bara här för att köra, berättar han och visar upp fjärrkontrollen som används för att styra miniatyrfordonen.

Fri trafik

– Nu är det fri trafik men annars brukar vi köra trafikspel med tidtabell, säger han och förklarar att föreningarna brukar träffas ungefär en gång i månaden. I maj ska gänget från Värnamo åka ner till Tyskland för att spela tillsammans med andra.

Bland besökarna fanns alla åldrar representerade, allt från nyfikna femåringar till pensionärer och ungdomar. Manuel Berglund är åtta år och har intresserat sig för modelltåg sedan två år tillbaka.

– Jag har två tågbanor hemma, berättar han medan han kikar på en stationsbyggnad.

Landskapsbygge

I kreativa verkstaden på plan fem får barn och föräldrar pyssla på helger och denna gång fick de tillverka bitar av landskap till en särskild tågbana för barn nere i källaren. Calle Reimers och hans sjuåriga dotter Astrid var under helgen på besök hos Erik Reimers i Norrköping.

– Vi börjar här uppe i verkstaden och ska gå ner för att kika på tågen senare, säger pappa Calle.

80 meter räls

Modulerna i den 80 meter långa tågbanan tillhör ett flertal föreningar. Tillsammans bygger de en tågbana där alla får möjlighet att köra.

– En del föreningar har fasta moduler men vi bygger om banan varje gång när vi kommer hem från en tåghelg, säger Leif Halldemo.