• På ett gym i Norrköping tränar Christian Malki kondition. Den 12 november reser han iväg till Kanada. Foto: Max Elofsson
  • Christian i den blåa dräkten under en träning. Foto: Ninos Malki
  • Här övar Christian på höga sparkar. Foto: Ninos Malki

Taekwondo-JVM för Christian

I mitten av november är det dags för juniorvärldsmästerskap i taekwondo. I år avgörs det i Kanada och från Norrköping kommer 15-åriga Christian Malki som deltar för första gången.

2014 deltog den unge talangen i världsmästerskap för barn mellan 12 och 14 år. I år tar Christian Malki klivet upp och är en av de tävlande i VM för junior i taekwondo. I Burnaby i Kanada avgörs mästerskapet mellan den 16 och 20 november och förberedelserna inför turneringen pågår för fullt. Mest tränas det teknik och kondition.

– Jag har tränat hårt och kommer göra mitt bästa, säger Christian Malki.

Provade flera sporter

Under hans tidiga år provade Christian flera sporter för att se vad som passade honom bäst. För det mesta var det kampsporter, men även fotboll och gymnastik. Till slut föll han för taekwondo eftersom det var den roligaste sporten enligt honom själv.

Sedan 2010 har Christian gått inför taekwondo helt och hållet och året därpå gjorde han sin första tävlingsturnering. Det blev vinst direkt. Just nu är han rankad etta i Sverige i sin viktklass 73 kilo.

Skaffa erfarenhet

Sedan starten har han tränats av sin far Ninos Malki som har mångårig erfarenhet av taekwondo.

– Nu blir det att åka och se och lära lite grann. Men även att skaffa sig erfarenhet av internationella tävlingar, säger Ninos Malki.

Om själva mästerskapet säger Christian att det ska bli väldigt roligt och spännande att åka iväg till Kanada och delta. Ett långsiktigt mål är att ta sig till Olympiska spelen i Tokyo 2020 och att bli bäst i Sverige.

Även om han kommer ifrån Norrköping så representerar han i dag klubben Team One från Västerås. Förutom Christian så deltar omkring 20 andra svenskar i mästerskapet.