• Syskonen Tora och Ian Nåvall är redo för att tävla om den bästa kladdkakan i Älvsjö den 14 oktober. Foto: Privat

Syskonduo i sockersöt tävling

Syskonparet Tora och Ian Nåvall, 14 och 10 år, från Norrköping, gör upp om vem som kan baka Sveriges godaste kladdkaka i tävlingen Kladdkakeracet.

– Det känns pirrigt men kul att bli uttagen till finalen, det är en dröm som går i uppfyllelse för mig. Jag och Ian har en kladdkaka som vi alltid bakar, men denna gång ändrade vi lite i receptet, säger Tora Nåvall.

Experimenterat fram

Av 90 bidrag har Tora och Ian tagit sig till final i Arlas tävling Kladdkakeracet, som är för barn mellan 10 och 14 år. I samband med Bak- och chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö den 14 oktober bakar sex finalister kladdkakor inför publik. Med sin kladdkaka med chokladbitar och smulpajscrunch hoppas Ian och Tora krossa motståndarna.

– Efter att ha provat oss fram kom vi på att den blir ännu bättre med både hallon och smulpaj, säger Ian.

Hoppas på vinst

Vinnaren kommer att få en plats i juryn under nästa års tävling och samtliga finalister får sitt recept publicerat på arla.se.

– Det känns coolt och roligt att ha gått vidare till final med vårt recept, säger Ian Nåvall.

 

Kladdkaka med chokladbitar och smulpajscrunch

12 bitar

100 g Arla Svenskt Smör

2 ägg

2 dl strösocker

21/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

50 g mörk choklad

kokosflingor till formen

 

Smulpajscrunch:

100 g Smör, rumsvarmt

6 msk strösocker

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

3 dl frysta hallon

2 dl frysta blåbär

1 msk potatismjöl

 

Kladdkaka:

Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter och bröa den med kokosflingor. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och strösocker ljust och pösigt i en bunke och rör ner det smälta smöret.

Blanda de torra ingredienserna utom chokladen och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Hacka chokladen grovt och tryck ner bitarna i kladdkakan. Grädda mitt i ugnen ca 15 min på 150°.

Smulpajscrunch:

Blanda vetemjöl, havregryn och 3 msk socker i en bunke. Finfördela smöret i blandningen och arbeta ihop till en smuldeg. Lägg de frusna bären i en bunke. Tillsätt resten av sockret och potatismjöl och blanda. Höj temperaturen i ugnen till 225°. Lägg bären på kakan och strö över smuldegen. Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda tills smuldegen fått fin färg, ca 15 min. Låt kakan svalna och ställ den i kyl ca 1 tim. Servera med lättvispad grädde.