• Hörsalsparken i Norrköping med sin stora trappa har tilldelats det fina Sienapriset. Foto: Kajsa Nilsson

Sveriges bästa park

Hörsalsparken har tagit emot det prestigefyllda Sienapriset. Vinnaren presenterades under Arkitekturgalan i Stockholm den 19 november.
”Hörsalsparken övertygar med en landskapsarkitektur som är både gedigen och nyskapande. Med estetisk precision och stor förståelse för platsens sammanhang i staden har en vacker och lekfullt kittlande park skapats.” Så beskriver juryn den vinnande parken.

Finaste priset

Det är Joakim Malmquist från AQ Arkitekter som ritat parken på uppdrag av Norrköpings kommun. Cecilia Österholm är landskapsarkitekt i kommunen och berättar att Sienapriset är det finaste och största priset som finns inom landskapsarkitektur. Norrköpingsborna kan med andra ord vara stolta när de passerar den nyrenoverade parken.

– Tanken var att skapa ett stråk så att man kan gå igenom parken och ner för trappan som öppnar upp mot Gamla torget och den delen av staden. Det har blivit en härlig park med perenner som blommar och bra bredd i växtmaterialet, säger Cecilia Österholm.

Gammal kyrkogård

Hörsalsparken är inte enbart ett grönt andhål i stadsbilden. Parken bär på historia.

– Det är en spännande park. Här låg det förr en kyrkogård och de upphöjda lådorna skyddar gamla gravar, säger hon och förklarar att man under renoveringen upptäckte gamla murar som antagligen omgärdade kyrkogården.

Mest spektakulär är nog trappan som breder ut sig i parkens ena hörn. Den väldiga skapelsen är ritad särskilt för Hörsalsparken och är bred och generös.

– Den är bred så att man ska kunna stanna till eller kanske sitta på ett av trappstegen en stund, säger Cecilia Österholm.

Sienaprisets vinst består av en resa till staden Siena i Italien för arkitekten Joakim Malmquist. Norrköpings kommun fick en plakett som kommer att monteras i parken inom kort.