• Emelie Johansson sålde 234 bostäder till ett värde av 488 miljoner kronor. Foto: Tommy Pettersson

Sveriges bästa kvinnliga fastighetsmäklare

Hon är inte ens 30 år och har enbart jobbat i branschen i tre år men hon är trots detta Sveriges bästa kvinnliga fastighetsmäklare. Under 2016 förmedlade Svensk Fastighetsförmedlings 1 200 mäklare cirka 30 000 bostäder till ett värde av 62 miljarder kronor. Den mest framgångsrika mäklaren hittar man dock inte på någon av de heta storstadsmarknaderna som man skulle kunna tro. Den bästa mäklaren heter Emelie Johansson och är verksam i och kring Linköping på Svensk Fastighetsförmedling.

Under fjolåret sålde Emelie 234 bostäder till ett värde av nästan en halv miljard. Exklusive försäljningen av nyproducerade bostäder drog hon in en provision på cirka åtta miljoner kronor till Linköpingskontoret. Mest av alla mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

– Jag började på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping sommaren 2012 när jag gick min studerandepraktik här för att få min registrering. Jag gick även en traineeutbildning samtidigt som jag pluggade. Jag kände att mäklarjobbet var ett roligt och fritt arbete som man kan styra väldigt mycket själv, säger Emelie Johansson vidare.

– Mäklarutbildningen finns på olika håll i Sverige. Jag valde den treåriga utbildningen i Karlstad. När man sedan kommer ut som färdigutbildad mäklare ställs man snabbt på prov. Man måste vara väldigt självständig och flexibel. Jag var inne på Stockholmsmarknaden först men jag valde Linköping tack vare att jag gjorde min praktik i Linköping och kände att det fungerade bra. Sedan är jag ju Östgöte från början.

Mer än heltidsjobb

Självständigheten och ansvarstagande fick Emelie Johansson genom att hon jobbat med hästar nästan hela sitt liv. Hon har även lite arbetslivserfarenhet från att jobbat i butik med försäljning tidigare. Hon ångrar naturligtvis inte att hon valde mäklaryrket trots att det är ett arbete som innehåller en hel del helg och kvällsjobb.

– Jag tycker att det fantastiskt kul att få träffa många olika människor som befinner sig i olika livssituationer och skeden i livet. Det gäller dock att vara påläst i bland annat ekonomi, juridik , byggteknik och även förstå bostadsmarknaden från grunden, berättar Emelie och fortsätter.

– Det är hård konkurrens i vår bransch vilket jag tycker är stimulerande. Jag är målfokuserad och konkurrensinriktad. Det har jag från min tävlingstid med hästarna. Den erfarenheten och de egenskaperna har jag stor nytta av i mitt arbete som mäklare. Jag har inte heller några problem med att det är ett provisionsbaserat yrke jag valt. Jag har lärt mig att hantera stress ganska bra.

Anlita ett proffs

Att anlita en utbildad och registrerad fastighetsmäklare är en "Försäkring" på flera olika sätt. Visst det går att köpa en lägenhet eller villa på Internet. Men om man gör sin, förmodligen, största ekonomisk investering i hela sitt liv då kan det vara bra att det blir så rätt som det någonsin är möjligt.

– Jag tror personligen på att anlita en professionell hjälp när man ska göra sitt livs affär. Det är stora pengar det handlar om och valet av mäklare blir direkt avgörande på slutpriset på bostaden. Det är viktigt att det blir en trygg affär för alla parter, särskilt på en marknad som är så snabb som den är idag, avslutar Emelie Johansson.