• Kerstin Holmer använder kataloger och förstoringsglas för att hitta svar på konstfrågor.
  • Varje onsdagseftermiddag finns möjlighet att få konstrådgivning på Norrköpings konstmuseum.

Svar på frågor om konst

Varje onsdag står Kerstin Holmer till tjänst för dem som vill få rådgivning kring konst. På Norrköpings konstmuseum finns mycket kunskap om såväl lokal som utländsk konst.

– Nuförtiden kommer de flesta frågorna via mail, berättar Kerstin Holmer och menar att det kan vara svårt att avgöra om konstverket är äkta eller en replika.

– När folk kommer in med konstverket kan jag se fler detaljer som ger mig ledtrådar till vad det kan vara för någonting, säger hon.

Detektivarbete

Att hitta ledtrådarna är ibland svårt och det krävs ett gediget detektivarbete för Kerstin Holmer innan hon kan hitta svar på somliga svåra frågor.

– Jag brukar använda mig av kataloger om det finns för den aktuella konstnären. I katalogerna finns bland annat mått på konstverken och om måttet inte stämmer överens med verket jag har framför mig kan jag börja ana att det inte är äkta. Jag kan även jämföra handstil på namnteckningen och andra detaljer, berättar hon.

Inramning och bakgrund

I konstrådgivningen ingår det också att ge råd kring inramning, ange tid och material för verk samt hitta information om olika konstnärer. Ibland har en person själv letat fakta om en konstnär och vill få feedback på sitt researchande och i andra fall har besökaren ingen aning själv.

-Vi arbetar med att ge rådgivning kring konst men vi gör aldrig några värderingar. Det finns gott om auktionsverk som kan göra det istället, säger hon.