• Per Sandberg och Max Bergström är två av närmare 300 studenter som varje vecka tränar i studentidrottsföreningen Naffi. Foto: Kajsa Nilsson
  • Studenterna skulle vilja ha en egen träningshall. Foto: Kajsa Nilsson
  • I vår kommer Naffi börja spela fotboll i seriespel med andra lag i Östergötland. Foto: Kajsa Nilsson

Studenterna vill ha egen träningshall

Sedan 1999 har Norrköpings akademiska förening för idrott (Naffi) funnits inom studentlivet och idag har man många aktiviteter på schemat men ingen lokal. Studenterna i Naffis styrelse arbetar ideellt men utan ekonomiska bidrag kan inte föreningens existens säkras.

Varje vardagskväll finns en ny aktivitet inbokad och på schemat finns innebandy, fotboll, volleyboll, löpträning, fitness, basket, badminton, judo och aikido. Närmare 300 studenter tränar genom Naffi och det gör föreningen till campus Norrköpings största. Varje fredag spelas seriespel i innebandy och fotboll. Per Sandberg har tränat i Naffi i snart fem år och är inne på sitt sista år på masterprogrammet i samhälls- och välfärsstudier, just nu är han vice ordförande i föreningen.

– Vi jobbar mycket för att man ska träffas över programgränserna. Fotbollen och innebandyn är de största sporterna, säger han.

Vill ha campushall

I grannkommunen Linköping finns en väletablerad träningslokal för studenter och det är någonting som styrelsen i Naffi gärna skulle se även i Norrköping.

– Vi är avundsjuka på Campushallen i Linköping, här i Norrköping satsar man inte på studentfriskvård på samma sätt, säger han och menar att föreningen skulle vilja ha ett gym och en träningslokal. Med bristfällig kontakt med universitetet har det varit svårt att framföra önskemålen.

– Universitetet ser bara kårerna och eftersom vi inte är knutna till någon kår blir det inte någon naturlig kontakt mellan oss. Om vi skulle förlora hyreskontraktet med hallarna som vi använder idag så skulle campus Norrköping stå utan studentfriskvård. Vi skulle framstå som en tydlig del av studentlivet om vi hade en träningshall, det skulle leda till att fler tränar, säger han och styrelsekollegan Max Bergström håller med:

- Förutom det skulle en egen hall dra ner kostnaderna på lång sikt, flikar han in.

Divisionsspel

Just nu står Naffi i startgroparna för att börja spela fotboll i seriespel med andra lag i Östergötland. Till våren hoppas man på att komma igång med verksamheten och redan nu är 20 personer intresserade av att delta.

– Laget kommer att representera campus Norrköping. Jag tror att det är positivt för hela universitetet, vi får chans att visa upp en annan del av studentlivet är den som oftast visas, säger Per Sandberg och syftar på alkoholkonsumtion och overallsfester.