• Debattören vill att kommunen tänker om vad det gäller planerna för Strömsholmen. Foto: Max Elofsson

Strömsholmen en pärla i centrum

Strömsholmen kan bli en oas för Norrköpingsborna, men flytta den föreslagna hotellbyggnaden, som för övrigt är fem våningar inte tre, till yttre hamnen och ta bort yttertrappan. Det blir finare med en glashiss på utsidan så även äldre och handikappade kan ta sig upp till takterrassen. 

Hur skulle det vara med restaurang och Café på Strömsholmen med uteservering och park. Gärna med bad och en liten scen för musik. Jag saknar småbåtarna vid kajkanten som tidigare var ett pittoreskt inslag. Varför inte roddbåtar för uthyrning för en roddtur i strömmen? Tänk om i frågan om Strömsholmen.

Lära av misstag

Lär av misstagen när staden förtätas. Ett misstag är väl First comfort Hotell vid Hamnbron. Det skulle säkert vinna sämst i klassen i en byggnadstävling. Än värre, hur har byggherren fått tillstånd att bygga det gräsliga studentbostadshuset på Nygatan? Ett smalt högt monument av fulhet som dessutom är minst en våning för högt och förstör vyn över staden. Med sina stora trappfönster med stark belysning och sin illgröna färg är det förfärligt.

Zooma ut

Det rimmar dåligt med stadsarkitekt Karin Milles Beiers fina uttalande i tidningen från Stadsbyggnadskontoret, citat "Man måste zooma ut och fundera på vilka konsekvenser ett projekt får för platsen", eller "Bygger vi fel riskerar vi att förstöra det som gör Norrköping unikt. Även om vi bygger nytt i gamla miljöer måste vi alltid förhålla oss till den befintliga miljön till exempel i fråga om skala, höjder och sammanhang". Huset ligger inklämt mellan den gamla fina gymnastikhallen och den äldre fina bebyggelsen på Nygatan. Från kommunen svarade man att ritningen på huset såg helt annorlunda ut, men att det blev ett för dyrt bygge. Det blev alltså något annat än beställt? Är detta möjligt borde alla Norrköpingsbor dra öronen åt sig i tanke på byggandet på Strömsholmen.

GLS