• Stefan Papangelis hoppas på att utställningen NASA - A human adventure kommer att locka minst 70 000 besökare. Foto: Fanny Miles
  • Verkliga föremål som farit till rymden och tillbaka, spännande historier och fullskaliga modeller från rymdfärjor väntar besökarna under utställningen. Foto: Pressbild - Jukka Nurminen

Storslaget besök från rymden

Värmekyrkans magnifika utstyrsel kommer under våren att fyllas av rymden då en av världens största vandringsutställningar, NASA - A human adventure, kommer till Norrköping i maj.

Utställningens berättelse bygger bland annat på föremål från USAs och forna Sovjetunionens rymdprogram. Föremål som varit i rymden men också föremål som tillverkats i utbildningssyfte. Besökarna får också ta del av historier från de pionjärer som tog klivet från Tellus.

Röst till hjälp

Under utställningens gång får besökaren lära sig mer genom en audioguide.

– NASA har ett starkt varumärke och en oerhört spännande historia. Det når en bred målgrupp, vilket är en av våra ambitioner. Vi tror att den här utställningen kan locka både ung och gammal, säger Stefan Papangelis, vd på Upplev Norrköping som tillsammans med John Nurminen Events tar utställningen till Norrköping.

Bygga ut

Värmekyrkan kommer att fyllas till bredd och höjd under utställningens fyra månader. Så pass att man till och med kommer att bygga en övervåning för att få plats.

– Det är mycket som ska in. Troligtvis kommer vi även att ha en tillfällig byggnad utanför, säger Stefan Papangelis som själv ser fram emot utställningen. Utöver alla föremål kommer en fullskalig modell av cockpiten från rymdfärjan Atlantis finnas att beskåda.

Publiksuccé i bagaget

NASA - A human adventure blir den fjärde utställningen i Upplev Norrköpings regi. Tidigare års utställningar om dinosaurier, Titanic och nu senast Harry Potter har samtliga blivit stora publiksuccéer. Inte minst den senast nämnda som drog drygt 120 000 besökare.

– Vi tittar såklart efter storslagna och internationella utställningar som kan sätta Norrköping på kartan. Vi vill få folk att resa hit, men också att de som redan bor här ska tycka att det är intressant. Utställningar är ett bra sätt att locka besökare. Vi har byggt en stark evenemangsplattform genom åren som såklart skapar positiva kedjereaktioner för staden. Besöker man en utställning här gör man troligtvis fler saker i Norrköping, menar Stefan Papangelis.

Bygga upp, montera ner

Tre veckor räknar arrangörerna att det kommer att ta att bygga upp utställningen. NASA - A human adventure hade sin urpremiär inte långt från Östergötland då den öppnade på Tekniska muséet i Stockholm år 2011. Därefter har den besökt mången städer runtom i världen. Under vintern håller den till i Bangkok innan den beger sig mot industrilandskapet.

– Rymden fascinerar de flesta. Vår förhoppning är att utställningen drar åtminstone 70 000 besökare, säger Stefan Papangelis självsäkert. Den 14 maj slås portarna upp och ända fram till den 6 september finns utställningen att betrakta.