• Grattis till hundraåringen. Foto: Kajsa Nilsson

Storslagen hundraåring firades

En mycket välkänd profil i Norrköping firade sin hundraårsdag i lördags. Strykjärnet har nu i mer än hundra år berikat inte bara industriområdet utan hela Norrköpings arkitektoniska siluett.

Arbetets museum stod som värd när industribyggnaden Strykjärnet firade 100-årsjubileum i helgen.

Filmvisning

 Norrköpings kommun har till jubileet bidragit med medel till en film som visades under festligheterna.

Filmen gav en inblick i hur det hade kunnat se ut om man haft möjligheten att titta in i Strykjärnet under den tid som textilindustrin var i full gång.

– Det här är kommunens sätt att hylla en betydelsefull byggnad som än idag sätter sin prägel på Norrköping. Installationen är tänkt att ge en känsla för Strykjärnets roll genom Norrköpings historia, och vi hoppas att den kommer att uppskattas av både besökare och förbipasserande, säger kommunikationsdirektör Louise Flygt.

Klar 1917

Byggnaden Strykjärnet ritades av arkitekten Folke Bensow, och stod klar 1917. Den användes fram till 1934 som väveri av dåvarande Holmens Bruks och Fabriks AB. Arbetet med textilier fortsatte i olika former fram till 1960-talet då Holmens började avveckla textilarbetet på grund av textilkrisen. 1964 lade Holmens ned bomullsindustrin och 1970 försvann yllefabrikationen. Under 1980-talet började industrier och företag verka på platsen igen, och i december 1991 öppnades Arbetets museum. Samma år byggnadsminnesförklarades Strykjärnet.

En symbolisk check om 100 000 kronor överlämnades av Lars Stjernkvist i samband med firandet.

– Det finns ingen annan byggnad som så tydligt symboliserar staden Norrköping. Den representerar både Industrilandskapets historiska betydelse och den framtidstro som ligger till grund för att kommunen stadigt växer och utvecklas. Jag ser fram emot att få möjlighet att fira Strykjärnet!, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.