• Cigarren genomförde en beundransvärd och elegant utformad färd på kanalen. Foto Tommy Pettersson

Storpublik trots att det ösregnade

Fri fart på Kinda kanal/Stångån

Fri Fart drog en storpublik i helgen trots att det ösregnade under större delen av arrangemanget. Publiken stod med regnkappor, gummistövlar och stora paraplyn timme efter timme. Det stora intresset visar att Fri Fart kommit in till Kinda kanal från Göta kanal för att stanna.
Bakom ”Fri fart” står duon Anders Vaernéus och Jan Sundstedt och har sedan starten 2005 vuxit till ett av Sveriges största evenemang för klassiska motorbåtar.

Sedan 2013 så har motorbåtseventet Fri fart flyttas från Göta Kanal till centrala Linköping och orsaken till flytten var att utrymmet på Göta Kanal var begränsat och att man nu i Kinda kanal kan få plats med både fler båtar och ännu mera publik.

Förra året uppskattas publiksiffran till mellan 7 och 8 000 personer men i år var det nog lite färre personer, men kunde ändå räknas i tusental. Det båtar som var med under lördagen är veteraner som är i toppskick eftersom ägarna ägnat många timmar åt att få sina båtar i absolut bästa skick.

Veteranprogram

År 2015 kördes den elfte upplagan och många av Skandinaviens alla veteranbåtsentusiaster samlades för att visa upp sina snabbgående nostalgibåtars högfartsegenskaper på Kinda kanal mitt inne i Linköping.

Under lördagen kördes två uppvisningsrace, där båtarna först paraderade för presentation för att sedan dra förbi publiken i full fart. 

Båtarna låg även förtöjda vid kaj för närmare beskådande. 

De som var riktigt vattentäta kunde också titta på en uppvisning i Flyboard/Hooverboard, vattesnskidshow, en klassisk bilparad och ett världsrekordförsök av Atlantica/Team Kemetyl.