Stora nedskärningar väntar

I veckan diskuterades ekonomi och nedskärningar vid Regionfullmäktige i Östergötland. De styrande partierna föreslår nedskärningar för närmare 650 miljoner kronor på tre år.

Det nya förslaget att spara 650 miljoner kronor på tre år inom den regionala hälso- och sjukvården, diskuterades under Regionfullmäktiges sammanträde tidigare i veckan. Detta har fått Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet på Region Östergötland, att haja till.

– Det är chockerande siffror. 650 miljoner motsvarar cirka tio procent av den totala personalkostnaden för regionen. I praktiken innebär det att nedskärningarna kan innebära att mer än 1000 anställda ska bort från hälso- och sjukvården, säger Emil Broberg i ett pressmeddelande.

Annat förslag

Vänsterpartier ser hellre en justering av skattesatsen för att följa prognosen som Sveriges kommuner och landsting har presenterat för vad som krävs för att möta de växande behoven inom hälso- och sjukvård.

– Runt om i landet rapporteras det om kris i vården. Vi möter så ofta personal som känner att resurserna inte räcker till och hur de har svårt att orka med sitt arbete. Att i detta läge planera för mycket drastiska nedskärningar i vården kommer leda till en kraftig vårdkris och välfärdsslakt i Östergötland, avslutar Emil Broberg.