• Jonna Castell ser fram emot mässan i början av mars. Foto: Max Elofsson

Stor UF-mässa i Norrköping

Den 8 mars arrangeras den stora regionala mässan för UF-företag i Norrköping. Där kan allmänheten beskåda ungdomarnas kreativa idéer och även passa på att köpa något som de har skapat med sina företag.

På Näringslivets hus i Linköping jobbar Jonna Castell som tillförordnad regionchef gällande Ung Företagsamhet i Östergötland. Hon har ett övergripande verksamhetsansvar och arbetar tillsammans med sina kollegor för att fler ungdomar ska ges möjligheten att driva UF-företag i regionen.

Ökande antal

I år är det 1 155 gymnasieungdomar som driver UF-företag i Östergötland och över 26 000 elever sett till hela landet.

– Det känns jättekul att vi kommer fylla mässhallen, det är helt klart en av årets höjdpunkter, säger Jonna Castell.

På UF-mässan som hålls i Stadium Arena i Norrköping tisdagen den 8 mars så kommer omkring 700 elever, fördelat på 180 UF-företag, att ställa ut och visa vad de har åstadkommit.

– Vi hoppas på att det blir en bra dag för alla utställare och att det kommer många besökare. Det är en häftig hall, säger hon.

Linköping och Norrköping brukar turas om att stå för värdskapet för arrangemanget. 2015 hölls mässan i Linköpings sportcenter.

Representerar i SM

Jonna Castell har hört goda ord om att det är Norrköping som håller i mässan i år. Bland annat har kommunen hört av sig och talat varmt om UF-mässan.

Under mässan utses vinnare i totalt tio kategorier, som bland annat Årets säljare, Årets hantverk och givetvis Årets UF-företag. I den sistnämnda kategorin hålls ett kval på Näringslivets hus i Linköping den 10 februari. Sex UF-företag valdes ut och har ännu chans att vinna. På mässan väljs fyra av dem ut till den slutgiltiga finalen och vinnaren får, utöver äran, representera Östergötland i SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö den 16-17 maj.

– Jag tycker det är fantastiskt att följa ungdomarna som får med sig förståelse och kunskaper om att starta, driva och avveckla sitt eget företag. De lär sig mer om hur företagande fungerar helt enkelt. De får under utbildningens gång träning i att bland annat samarbeta, ta ansvar och det blir en del problemlösning också vilket är väldigt lärorikt, säger Jonna Castell.