• Kocken Jonas Dillqvist med stora gröt- sleven i högsta hugg. Foto: Kajsa Nilsson

Stimkitteln gör gröten godare

Att göra sin egen gröt är inte så lätt som det kanske kan verka. Vid närmare eftertanke blir det med få undantag alltid bränt i botten av kastrullen. På Dillqvists i Norrköping jobbar man med en gammal pålitlig vän, stimkitteln.

På många håll har stimkitteln bytts ut mot moderna alternativ. Inget slår dock stimkitteln, det påstår Jonas Dillqvist.

– När man gör gröt och potatisgratäng är stimkitteln oersättlig. Eftersom värmen kommer från sidorna blir det aldrig bränt i botten som det blir när värmen endast kommer underifrån. Genom att tillaga maten på det sättet blir det krämigt och gott trots att vi inte använder så mycket grädde. Många restaurangen väljer att köpa färdig gröt och potatisgratäng eftersom de saknar egen stilkittel, förklarar han.

Mest vid jul

Jonas Dillqvist startade sin verksamhet i Hageby men flyttade till nuvarande lokaler i Vrinnevi park för drygt tio år sedan. Att ha lunchservering var kravet för att få hålla till i lokalerna men företagets stomme ligger sedan start i cateringverksamheten. Runt jul blir det extra många beställningar när firmafester och släktmiddagar ska ha julmat och trycket är högt i köket, ända in på julaftons morgon.

– Många som prioriterar jobbet har inte tid att stå och laga all julmat själva i flera dagar innan julafton. Vi brukar få beställningar ända fram till den 24 december från familjer som inte hinner eller helt enkelt inte orkar laga maten själva.

Även äldre damer

Förr ansågs det som lathet att inte laga maten själv men Jonas Dillqvist betonar att det har ändrats på senare tid.

– Även äldre damer som tidigare skämdes om de inte lagat all julmat själva beställer catering nuförtiden.. Vi anpassar julmaten så att den passar till varje sällskaps egna jultraditioner.

Alla har sina favoriter på julbordet och för Jonas Dillqvist är Janssons frestelse det allra bästa.

– Sillen är förstås viktig på julbordet men jag älskar Janssons frestelse mest, avslutar han.