• Stefan Konac är den som driver Borgen vidare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Stefan Konac är den som driver Borgen vidare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Lokalen är stor och Stefan Konac ska titta på lösningar för att kunna dela av lokalen till mindre evenemang. Foto: Kajsa Nilsson

Stefan tar över rodret

Stefan Konac är den som kommer att driva Borgen vidare. För några veckor sedan tog han över driften av nöjesanläggningen efter två månaders inskolning av Anneli och Filip Whass.

Det är församlingen som Stefan Konac tillhör, Syrisk Ortodoxa St Maria Kyrkan i Folkets park, som äger Borgen sedan 1997. Efter examen från sin utbildning i Linköping började Stefan Konac arbeta i Tyskland och nu har han nyligen landat hemma i Norrköping för att driva Borgen vidare. Entreprenörsgenen ligger i blodet.

– Mina föräldrar har alltid jobbat hårt och drivit verksamheter med framgång, med servicekänslan som absolut största ledmotiv. Nu trappar de ner lite grann, berättar Stefan Konac och tillägger att han ändå har dem som ett stort stöd i sitt nya projekt, likaså syskonen.

I övertagandet fick han dessutom bra hjälp av Anneli och Filip Whass, vilka Stefan Konac visar stor uppskattning för.

– De gjorde ett strålande jobb med Borgen. Min ambition är att driva vidare Borgen i samma anda fast bredda verksamheten. Basen kommer fortfarande vara i dansbandskvällarna, säger Stefan Konac och ler stort.

Dansbandskvällarna betyder mycket för Norrköpingsborna och tillresta besökare. År 2002 brann Borgen ner och byggnaden totalförstördes till mångas stora sorg. 2004 byggde man upp lokalen igen, och kunde äntligen åter hälsa välkommen till de dansanta kvällarna.

Förändring med känsla

Att förvalta Borgen kräver fingertoppskänsla. Många personer har starka band knutna till platsen och Stefan Konac vill inte trampa någon på tårna. Under de senaste månaderna har han lärt sig allt om hur han ska ta hand om Borgen, allt ifrån golvvård till dukning och marknadsföring.

– I och med att Borgen är så stor finns det potential att göra mycket. Utöver dansband kommer det att bli konserter, mässor, föreläsningar, företagsevent, konferenser och cateringverksamhet, säger han och nämner att han antagligen kommer att göra om lokalen på något sätt invändigt. Vid konserter och danskvällar ryms 2 000 besökare i den rymliga lokalen, vid andra evenemang är det för mycket utrymme.

– Det finns även efterfrågan på mindre ytor och därför ska jag titta på en lösning för att tillfälligt kunna dela av lokalen. Borgen ska bli en dynamisk lokal, säger han.

Musikhuvudstad 2020

Föreståndarbytet innebär inga avbrott i det pågående programmet. I början på året var E-type på besök under Old Goldens kväll och drog storpublik med 1 900 personer. Under våren avlöser dansbanden varandra om fredagskvällarna och parallellt löper andra evenemang på, inte minst under lördagarna.

Vidare vill Stefan Konac dra sitt strå till stacken för att Norrköping ska lyckas bli Sveriges musikhuvudstad år 2020.

– Jag vill gärna få hit större artister, och rockkonserter. Det ligger i tiden att hänga på i och med Norrköpings framtida riktning där man vill bli Sveriges musikhuvudstad. Borgen har potential och här finns världens alla möjligheter, säger han.