• Stefan Hellberg har en gedigen karriär som fotbollstränare. Sedan 2009 är han assisterande tränare för IFK Norrköping. Foto: Max Elofsson
  • Det är på Östgötaporten han hör hemma och inte långt där ifrån växte han upp. Foto: Max Elofsson

Stefan har hittat sin favoritroll

Stefan Hellberg är mannen som har varit assisterande tränare i IFK Norrköping sedan 2009. Tidigare har han varit huvudtränare, men nu trivs han utmärkt i den roll han har. Han berättar om sin nya hobby och varför han inte vill vara lagets huvudtränare.

Intresset för fotboll kom naturligt för Stefan Hellberg redan i tidigt ålder. Han växte upp på Albrektvägen i Norrköping, med andra ord inte så långt ifrån Östgötaporten. När han var sex år började hans far ta med honom på matcher. Som ung spelade han först i IFK Norrköpings ungdomslag, men senare startade han och några vänner fotbollslaget Kick och började spela i lägre divisioner.

Karriären som spelare skulle få ett abrupt slut 1980, då han var och såg en basketmatch mellan Hageby och Alvik och fick en knuff i ryggen och slog sig så illa att han blev borta från spel i ett halvår. När han väl var tillbaka för att spela, så gjorde han det trots att han hade drabbats av en förkylning, vilket inte gjorde det hela bättre.

– 1980 var mitt bästa år som spelare. Men sen kom skadan och jag kände att karriären var på väg ner. Då kom erbjudandet att bli tränare i stället och jag tyckte det kändes som en rolig uppgift att testa, säger Stefan Hellberg.

Tog över IFK

Det var fotbollslaget Ramunder som ville ha Stefan som tränare och 1982 tog han över laget. Det var hans första uppdrag som huvudtränare och ett par år senare skulle IFK Norrköping visa intresse för Stefans ledaregenskaper. Han erbjöds rollen som assisterande tränare, vilket han antog. 1989 tog han sitt första SM-guld med IFK. Därefter skulle det bli några tyngre år.

Efter 1991 lämnade han IFK för att under tolv år vara tränare för IF Sylvia. I sista matchen klarade de sig kvar i Superettan via en 1-0-seger mot Ängelholm.

IFK Norrköping degraderades till Superettan 2002 och året därpå tog Stefan över som huvudtränare. Där blev han dock inte så långvarig och slutade två år senare.

– Det är stor skillnad mellan att vara huvudtränare och assisterande. Man slipper att ha det stora ansvaret när det går dåligt och man behöver inte ta med sig jobbet hem på samma sätt. Massmedia sliter inte i dig hela tiden heller. Det är väldigt stor skillnad vill jag påstå, säger han.

Fyra år senare, 2009, fick han förfrågan att komma tillbaka till IFK Norrköping som assisterande tränare för A-laget igen. Stefan kände då att det var en befattning som skulle passa honom bra. Sedan dess har han jobbat ihop med tre olika huvudtränare, Göran Bergort, Janne Andersson och just nu Jens Gustafsson som tog över laget i somras.

– Målsättningen under lång tid har varit att skapa en vardagsmiljö, där varje spelare får möjlighet att utvecklas som människa och spelare. En miljö där det finns krav på att varje enskild passning på träning är viktig, men också en miljö där man får misslyckas om ambitionen är den rätta. Dessutom en miljö där vi ledare ser och uppskattar spelarens egenskap att uppträda på ett sådant sätt, att han kan göra sina lagkamrater bättre, säger han.

Vart tar de vägen?

Det som Stefan Hellberg gör på sitt jobb är att assistera och medverka vid träningar, förtillfället matchar han även U21-laget till vidare. Han och Jens hjälps åt med det administrativa arbetet som har blivit större och större i och med framgångarna som har börjat komma de senaste åren. Stefan gör också alltid analyser efter matcherna som de går igenom med spelarna dagen efter.

– Att se vart alla unga spelare tar vägen är nog det roligaste. Vi vill bidra med ett bra steg ut i proffskarriären, titta bara på Totte Nyman och Alexander Fransson till exempel. Det känns som att ännu ett gäng som är på gång som kan gå den vägen med och att följa det är fantastiskt roligt, säger han.

I hans familj är det inte bara Stefan som är fotbollstokig. Hans son Kim är också fotbollstränare och kommer att ta över Sylvia från och med nästa säsong. Stefans hund Toddy har en egen Barcelona-tröja och är med och hejar framför tv:n när de spelar match tillsammans med Stefans dotter Jonna.

Golf och snickeri

Stefan och hans fru Roce bor inte längre i Norrköping, utan i Färjestaden strax utanför Östra Husby. De har båda känt att det är där de trivs bäst och vill bo. Att bo i hus en bit utanför staden har fått honom att testa på att snickra allt mer, vilket han trodde att han inte kunde innan. I somras spelade han även golf för första gången, vilket gav mersmak. Han säger att han känner en stor skillnad i att inte följa lika många matcher i dag som när han var yngre. I stället föredrar han att vara i naturen.

– Nu när man har passerat 60 så känner man att karriären är på väg neråt. Golfen är något som jag vill hinna hålla på med mer i livet. Det är kul att känna att man kan slå lite fina slag, säger Stefan.

Annars vill han fortsätta i IFK Norrköping några år till, hinna se mer lokal idrott och något som han har fått upp ögonen för på senare år, talböcker.

– Talböcker är fantastiskt. Speciellt nu när det blir jobbare att läsa hela tiden. Då är talböcker jättebra, säger han.

 

Stefan Hellberg

Ålder: 61

Familj: Fru Roce, två vuxna barn, Kim och Jonna

Bor: I Färjestaden

Kommer ifrån: Norrköping

Intressen: Fotboll, golf och talböcker

Dold talang: Snickrandet