• SSU Östergötland pressar Löfvén. Foto: Tommy Pettersson

SSU pressar Löfven om elevlöfte

Nu har startskottet gått för SSU:s vårkampanj som ska pressa Socialdemokraterna att ställa sig på elevers sida. Under tre veckor kommer ungdomsförbundet ge sig ut på skolor i hela Sverige för att prata med elever och samla stöd för SSU:s Elevlöfte inför S-kongressen den 8:e april.

Högst upp på SSU:s agenda inför S-kongressen står SSU:s förslag om ett elevlöfte som innebär att Socialdemokraterna ger alla elever ett löfte om att stå på deras sida. För att ställa sig på elevernas sida menar ungdomsförbundet att Socialdemokraterna måste göra upp med systemfelen som skapar segregation i det svenska utbildningssystemet. SSU kräver bland annat att skolvalet och skolpengssystemet görs om.

Det är fel att vi har ett skolsystem som sorterar bort elever. Socialdemokraterna måste ge ett löfte till alla elever att man ska få samma chans att lyckas i skolan.

Utvecklingssamtal

SSU menar att elevernas röst inte fått höras tillräckligt i skoldebatten. SSU lanserar i kampanjen ett nytt opinionsbildande grepp genom att kalla Stefan Löfven till ett utvecklingssamtal. Med whiteboards och en ny sajt samlar SSU in elevers synpunkter om hur skolan kan förbättras, som sen lämnas över till Löfven. Tillsammans med Sveriges elever kommer SSU på S-kongressen i Göteborg driva på för att Socialdemokraterna ger alla elever ett löfte om en jämlikare skolgång.

För att stå på elevernas sida måste elevernas perspektiv vara med. Därför kommer vi att fortsätta att besöka skolor i Östergötland och uppmana elever att delta i vår kampanj inför S-kongressen, säger Lisa

Elevlöftet

Elevlöftet består av tre delar. Ge alla elever samma chans att lyckas i skolan genom att bland annat förändra skolvalet och göra om finansieringen av skolan. Stoppa den psykiska ohälsan genom att satsa på elevhälsan. Skapa ett tryggt arbetsliv för alla unga genom att införa ett helt nytt system för omställning och vidareutbildning.

 

Lisa Nåbo
Distriktsordförande för SSU Östergötland