• Tulpaner finns i många läckra färger och bäst hållbarhet får man av de svenskodlade. Foto: Sebastian Sjö

Spröda stjälkar på Tulpanens dag

Den 15 januari firas Tulpanens dag – och i år är det till och med 25-årsjubileum. I och med firandet går startskottet för den svenska tulpansäsongen som inleds på allvar. De ofta färgglada tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och vittnar om att våren är i antågande.

De svenska tulpandrivarna jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. De har kommit på att nyckeln till en tulpan av hög kvalitet som håller sig fin länge är lite större lökar, men utvecklingen av tekniken pågår ständigt. De svenska tulpanerna är klimatsmarta, eftersom mycket energi är lagrad i löken från Holland. Här i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tulpaner har ett stort behov av kyla och Sverige har därför bra förutsättningar tack vare vårt klimat. Tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god ända fram till påsk.

Håller en vecka

Tulpaner håller en vecka och passar även de som inte har särskilt gröna fingrar. Placeras de dessutom på en sval plats kan de hålla betydligt längre.

FAKTA Tulpanskötsel

För bästa hållbarhet skär du av en centimeter av stjälkarna med en vass kniv. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus. Tänk också på att placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Källa: Blomsterfrämjandet