• Karin Granberg Karlsson och sonen Calle Karlsson doppar fötterna för att kolla vattentemperaturen i poolen. Familjen på sex personer har haft sin bassäng i sju år och ångrar inte för en sekund att de skaffade den. Foto: Leif Larsson
  • Poolen är klädd med läckert blåskimrande så kallade liners. Foto: Leif Larsson
  • I ett hörn av poolen finns en trappa. En bra detalj så att familjens barn på ett tryggt sätt kunde ta sig ner i poolen. Foto: Leif Larsson

Sprängde fram en skön pool

Familjen Karlsson bestämde sig för att skaffa en pool vid sin villa. I marken gömde sig dock ett oväntat stenblock. – Det kändes som vi sprängde en hel sommar, säger Karin Granberg Karlsson.

Det hela utspelade sig sommaren 2007. Patrik Karlsson och hustrun Karin i Söderköping ville gärna ha en egen badplats. En pool på åtta gånger fyra meter blev svaret. Men inte utan vedermödor. När grävarbetet började bakom huset så visade det sig att det i stället för väntad jord i stället fanns sten. Men de gav inte upp och ett antal veckor, och sprängningar, senare så hade de sin pool.

– Det är en betongpool, den står i berg, stadigare finns inte, påpekar Patrik.

När tidningen är på besök så är den 1,7 meter djupa bassängen precis fylld med vatten och uppvärmningen i full gång. Temperaturen hade då nått 16 av de slutliga 29 sköna plusgraderna.

– Det tar ett par dagar att fylla poolen och en vecka att värma upp den, säger sonen Calle Karlsson som tillsammans med systrarna Clara, Cajsa, och Christina nyttjat poolen ett antal gånger.

Stannade vid poolen

Och det var främst för barnens skull som Patrik och Karin skaffade den relativt ovanliga faciliteten.

– Barnen tjatade då inte om att vi skulle åka och bada, de stannade lika gärna hemma och kunde ta hit kompisar. Det är världens bästa leksak, man tröttnar aldrig. Det går att spänna upp nät och spela boll eller bara ligga och njuta på en madrass, konstaterar Karin.

Hon har även använt poolen som motionsredskap. Simmat, alltså.

– En gång simmade jag en kilometer men jag blev yr av alla vändningar, säger hon med ett skratt.

Redan i april börjar poolsäsongen hos Karlssons och den sträcker sig in i november-december, beroende på temperatur och om snön kommer.

– Det är inte bara en sak för sommaren. På hösten när man bastat är det riktigt skönt att kasta sig i poolen, klargör Patrik.

Renar och rensar

När poolen en gång fyllts med vatten så byts det inte. Däremot pågår rening och rensning hela tiden.

– Vi har en speciell dammsugare som vi använder och varje dag går man med håven och plockar upp löv och annat. Som tur är har vi inte så många träd i närheten. Vi fyller också på klor regelbundet för att det ska vara rätt ph-värde i vattnet, redogör Karin.

Karlssons pool är klädd med så kallade liners, en slags platsbeklädnad som ser ut om äkta mosaik.

– Vi har liners som är tre gånger så tjocka som normalt. Då blir det inga skador eller märken, förklarar Patrik.

Runt poolen är det stenbeläggning. Ett val som Karin är nöjd med att de gjorde.

– Vi tänkte först ha ett trädäck men det är perfekt med stenar. De blir varma att gå på och inte halkiga. Vi har också lampor i poolen, det kan jag verkligen rekommendera. Det blir riktigt snyggt när de lyser på kvällen, klargör hon.

600 000 kronor

En bra pool kan fås för några hundra tusen. På grund av sprängningarna och att man lade lite extra resurser på detaljer runt poolen så kostade Karlssons pool en hel del mer att anlägga, totalt 600 000 kronor.

– Det var värt varenda krona, tycker Karin.

– Ja, vi har haft otroligt mycket glädje av poolen, inskjuter Patrik.

Det räcker med en blick ner i den inbjudande bassängen och man förstår exakt vad de menar.